Skammen kom ifatt den norska kyrkan under det senaste årsmötet då de äntligen beslutade att låta samkönade par viga sig i kyrkan från och med februari i år.

– Vi har väntat på det här i nästan 36 år. Min sambo ville inte gifta sig förrän vi kunde göra det i kyrkan så därför blev det aldrig någon borgerlig vigsel för oss, säger den nyblivne äkta maken Kjell till TV 2.

Prästen Bettina Eckbo från Eidskogs kyrka i Hedmark fick äran att förrätta den historiska vigseln.

– Jag bestämde mig för att prata om mod och uppriktighet. Det krävs mycket av två människor att få vänta i 36 år på en sådan här stund, och en stark tro på att störst av allt är kärleken. Här har man alltså varit tillsammans under en lång, lång tid och väljer att säga ”jag vill fortfarande ha dig”, säger Bettina till Verdens Gang.

Efter vigseln mindes paret de vänner som de haft som tyvärr inte fick uppleva norska kyrkans acceptans och dela deras glädjedag med en skål i champagne.

– Jag har fickorna fulla av näsdukar, jag är oerhört rörd. Detta är en fantastisk stund för alla och för mig och Erik. Kärleken har segrat till slut, säger Kjell.

Under deras första dag som äkta makar har gratulationerna strömmat in. Den norska statsministern Erna Solberg var en av de som skickade blommor till paret.

– Det betyder mycket för oss och alla andra som varit utestängda.