”HBTQ förebygger självmord” heter Suicide Zeros nya kampanjen som ska belysa hbtq-personer som extra utsatt grupp när det kommer till självmord.
– Ofta handlar det om att vi ur samhällets ögon inte har samma värde, enligt vissa. När det gäller vårdköerna för transpersoner så är det olika väntetid beroende på var i landet man bor och vårdgarantin hålls alltför sällan. När man är transperson är vården en oerhört viktig del. Väntar du 13-14 månader för en undersökning så kan det för en tonåring vara för lång tid. Och det kan bidra till att man inte orkar leva längre. Hatbrottslagen gäller inte för transpersoner. Homo-, trans- och queerfobi finns överallt. Även om Sverige har en god självbild ser det inte bra ut i statistiken, säger Becker inför lanseringen.

 

Hon menar att det bör finnas en handlingsplan inom alla län och kommuner för hur självmorden ska minska.
– I den planen bör det finnas konkretiserat hur HBTQ-personer ska kunna stöttas; hur skolor, företag och allmänheten bör utbildas så att vi alla bidrar till att göra samhället bättre. För alla blir vinnare på ökad kunskap om HBTQ-frågor. Fördomar minskar och samhällsklimatet blir mänskligare.

 

Läs mer om kampanjen och hur du kan visa ditt stöd här!