– Jag blev så fruktansvärt rädd och arg. Var skall jag känna mig säker nu?
Det frågar Suma, som är asylsökande transperson från Egypten och som vid lunchtid på fredagen blev utsatt för ett hotfullt verbalt övergrepp i tunnelbanan av en man Suma beskriver som ”en sådan skrämmande person från ‘Al Qaida'”.

– Han citerade koranen och sa till oss på ömsom svenska, arabiska och engelska att ”Gud skapade er för att be till honom, inte att vara sådana här” och att vi skall hamna i helvetet, berättar Suma för QX. Mannen var oerhört aggressiv och trots att vi bad honom låta oss vara i fred och att han inte har rätt att ge sig på oss, så fortsatte han.

– Jag blev extremt rädd eftersom han kom så nära inpå oss, säger hon vidare. Men det värsta var att ingen i tunnelbanan reagerade. Folk bara tittade på utan att fråga vad det var som hände, berättar Suma och får gråt i halsen  av upprördhet.

– När vi ringde polisen på 112 lovade de att det vid nästa station skulle finnas en vakt som hjälpte oss, men ingen fanns där och polisen ringde inte tillbaks. Det verkar inte som de tog oss på allvar alls. Men vi kände oss oerhört hotade.

Suma berättar att hon flydde från Egypten efter att ha blivit svårt misshandlad av såväl sin pappa som av polisen. Religiöst motiverade hatattacker har Suma råkat ut för i sitt hemland.

– Jag flydde först till Turkiet, till Grekland och nu till Sverige och hela tiden har jag utsatts för hot. Jag vet inte var jag skall fly för att få lugn och ro. Är det till en annan planet, frågar sig Suma uppgivet.
Suma har mött negativa kommentarer med religiösa hänvisningar flera gånger under sin tid som flykting så av rädsla för att bli attackerad av religösa män har Suma valt att inte gå ut på kvällar och nätter.  När nu övergreppet kom mitt på dagen blev det extra skrämmande och kränkande.

Vittnesmålen om hur homo-bisexuella och transpersoner som söker skydd i Sverige utsätts för kränkningar på flyktingförläggningar och på stan har rapporterats ett flertal gånger och leder varje gång till ökad osäkerhet och rädsla bland de asylsökande.

Andrés Esteche, engagerad i Newcomer och ordförande i RFSL-Stockholm är vän till Suma och berättar för QX att ”det är inte första gången det händer”.
– Det är ingen enskild händelse detta, säger han och berättar att det oftast handlar om allvarliga problem för hbtq-personer på flyktingboenden.

– Men det är första gången jag hör att det händer mitt på blanka dan på tunnelbanan i Stockholm, säger han. Jag blir chockad, och på allvar skärrad och rädd över hur de här personerna agerar. De här killarna är extrem-islamister och skäms inte för att misshandla hbt-personer, tvärt om är de stolt över det.
– Det verkar som polisen inte bryr sig, fortsätter han upprört. Den här typen av händelser är solklara hatbrott, men var finns hatbrottsjourerna nu? Och det är massa snack om terrorbekämpning, men när väl anmälan görs så verkar polisen inte bry sig, säger Esteche till QX med hänvisning till det Suma och hennes vänner utsattes för och tidigare övergrepp mot hbtq-personer på asylboenden.

Suma har under fredags eftermiddagen lämnat in en polisanmälan om hotelserna. När Suma och vännerna flydde från tunnelbanevagnen tog de en bild på angriparen som de också lämnat till polisen.