När Birgitta Ohlsson tillträdde som svensk EU-minister fick hon kort efter samtal från kollegor i Europa som vill bilda allians för att driva hbt-frågorna.
Detta berättar hon i ett samtal med QX inför hennes resa till Baltikum. En resa som inleds idag måndag med Estland och sedan fortsätter till Lettland och slutligen Litauen.
På torsdag har hon en lunch på svenska ambassaden i Vilnius dit hbt-aktivister och andra aktörer i landet som vill förbättra hbt-personers situation är inbjudna.
– Dels handlar mötet om att stödja de aktivister som finns och höra med dem hur det går och vilket stöd de behöver för att kunna demonstrera och driva opinionsbildning i landet, berättar Birgitta Ohlsson som säger att trots att det utåt ser ut att finnas ett mer än massivt motstånd mot hbt-personers mänskliga rättigheter, så finns ljuspunkter.
– Även om det lagförslag som lades fram under förra året är förkastligt på alla sätt så finns det politiker i landet som inte håller med. Det handlar inte om en kompakt acceptans för lagar som inskränker förenings- och yttrandefrihet och rätten att uttrycka sig.
I maj arrangeras Baltic Pride i Vilnius och Birgitta Ohlsson är inbjuden att tala vid evenemanget. Detta har hon tackat ja till.
– Jag vill hitta fram till en dialog om hur vi skall göra så att Litauen också står för värderingar om mänskliga rättigheter. De baltiska länderna har levt under kommunismens ok med många år av diktatur. De får inte svika frihetens ideal nu. Detta frihetens ideal skall omfatta alla medborgare, även hbt-personer.
På QX fråga om vilka muskler EU har för att skydda hbt-personers rättigheter svarar Ohlsson att det nya Lissabonfördraget ger mer möjligheter och arbetet med mänskliga rättigheter och att det arbetet kommer att skärpas..
– Dessa möjligheter skall vi utveckla, säger hon. Det finns idag en större kampvilja oberoende av om det gäller romer, kvinnor som säljs som sexslavar eller hbt-personers rättigheter. Det handlar om en större förståelse om att Europa skall ha höga ideal, inte minst om vi skall kunna agera för mänskliga rättigheter i andra delar av världen.
Det spanska ordförandeskapet ger, menar Ohlsson, hbt-sammanhang extra tyngd.
– Den spanska regeringen har varit framsynt när det gäller till exempel äktenskapet så där hoppas jag på en allians, säger Ohlsson.
– Du besöker även Lettland där hbt-personer haft likartade problem som i Litauen. Tar du upp hbt-frågor även där?
– Jag tar alltid upp frågor som rör grundläggande fri- och rättigehter och värderingar, svarar Ohlsson och berättar att så även kommer ske i Polen dit hon reser senare i år.
– HBT-rättigehter är mänskliga rättigheter och de finns alltid med i den här typen av samtal.
Uppdaterad 2018-01-26