Enligt EU-parlamentets HBT-grupp har regeringen i Republiken Makedonien valt att dra tillbaks förslaget att i uppräkningen av vilka grupper som omfattas i landets nya antidiskrimineringslagar nämna sexuell läggning. Regeringen, menar att hbt-personer omfattas av den vagare skrivningen ”och andra liknande grupper”
Orsaken till ändringen skall enligt tydligt irriterade hbt-aktivister i landet vara att konservativa grupper sett den tidigare skrivningen som ett steg mot könsneutrala äktenskap och möjlighet för par av samma kön at prövas som adoptivföräldrar.
– Om Makedonien menar allvar med att bli medlem i EU så måste deras lagar anpassas, och tydligt inkludera sexuell läggning i antidiskrimineringsskyddet, säger brittiske medlemmen i parlamentets HBT-grupp Michael Cashman (Labour) i en kommentar. Det går inte att välja och vraka när det gäller rätten att inte diskrimineras.
Österrikes Ulrike Lunacek (De gröna) från HBT-gruppen lägger till att det är ett ”oacceptabelt” hantering av frågan av ett ansökarland.