För första gången på tio år och för tredje gången i Europarådets historia kommer det på onsdag att hållas en debatt om åtgärder mot diskriminering av hbt-personer i Europa.
Europarådets parlament består av parlamentariker från 47 europeiska länder och debatten handlar om två förslag till åtgärder som lagts fram av den schweiziska ledamoten Andreas Gross.
Bland förslagen som Europarådets parlament skall ta ställning till att rekommendera medlemsländerna finns frågan om yttrande- och mötesfrihet för hbt-personer, åtgärder mot hatbrott och hatfulla uttalanden, antidiskrimineringslagar och skydd för transpersoner. Dessutom finns förslag på att parförhållanden mellan personer av samma kön skall erkännas juridiskt och öppna möjligheten för närståendeadoption.
Frågan om att Europarådets parlamentariska möte skall föreslå en ”legalisering” av homosexuella förhållanden har väckt strarka relationer bland religiösa ledare i Ukraina och Azerbajdzjan.
– Vi vill med kraft understryka att den ukrainska allmänheten och landets troende, som enligt sociologiska studier utgör 90% av befolkningen, starkt motsätter sig detta, sa i förra veckan det ukrainska rådet för kristna och religiösa organisationer med den katolske biskopen Markiian Trofymiak i spetsen.,
I Azerbajdzjan har motsvarande organisation krävt att deras delegater skall bojkotta debatten.
– Jag kommer inte att ta del i diskussionerna och jag anser att det är fel att frågan tas upp, sa parlamentsledamoten Sabit Hajiyev i ett svar på kravet.
– Ja, jag har satt integrering med de europeiska strukturerna som en högprioriterad fråga, men vi måste även skydda våra nationella och kulturella värden, kommenterar Hadi Rajabli från Azerbadjans parlaments utskott för sociala frågor.
Från den muslimska samarbetsorganisationen i Kaukasus meddelades inför debatten att ”Detta är en stor synd och Islam fördömer sådana syndfulla handlingar”.
Organisationen för ”bergsjudar” – den judiska gruppen i Kaukasus – instämde i kritiken:
– Den som väckt denna fråga är galen, sa Semen Ikhiilov. Dessa människor har ingen skam. Sådana handlingar fördöms av alla världens religioner.
Följ debatten via Webb-TV från klockan 10.00 onsdag 27 januari: http://assembly.coe.int/default.asp
Uppdaterad 2016-12-13