Äntligen! Under onsdagen så kommer du att mötas av en ny och superfin QX.se! Sedan 2008 har vi haft samma utseende på nyhetssidan QX.se. Nu har vi fått möjligheten att tillsammans med den digitala byrån Bazooka arbetat fram en läsarvänlig sida för såväl dator, platta som mobil.
En layout och form som lockar till att läsa mer och leta sig runt i den enorma mängd artiklar som QX har publicerats i papper och digitalt sedan våra första stapplande steg hösten 1995.
Totalt har vi publicerat över 18000 artiklar digitalt som berättar om en fantastisk tid av fest, kultur och engagemang.
Med vår nya form och alla de nya tekniska möjligheter som följer med flytten från ett fint hemmabygge till WordPress som teknisk plattform så underlättas nu vårt uppdrag: att hålla dig som läsare uppdaterad om vad som händer i regnbågssamhället hela bredd här hemma och internationellt.
Ett uppdrag vi genom våra olika media slitit hårt för att utföra. Trots att endast tre jobbar fast redaktionellt, så har vi hunnit med såväl utgivning av månadstidningen QX som den dagliga nyhetspubliceringen på QX.se.
Vi klarar uppdraget inte minst tack vare stöttning och bidrag från läsare och aktiva i regnbågsSverige liksom med hjälp av många kompetenta frilansare.
Med ny teknik, en läs- och surfvänlig layout så är jag övertygad om att vi nu kommer att lyckas ännu bättre.
För QX behövs idag.
När jag 1980 började arbeta med gaymedia som Stockholmsredaktör för tidningen Revolt, såg det Sverige vi skrev om annorlunda ut. Hjältarna inom RFSL stred för våra rättigheter, Homosexuella Frigörelseveckan samlade 3-5000 i paraden. Kända ansikten i communityt var sångaren Jan Hammarlund, författarna Eva Alexandersson och Bengt Martin. Det fanns klubbar att gå på, men de var få. After Dark lockade storpublik, Dynastin visade en bög i TV och lesbisk feminister samlades till kvinnoläger och demonstrerade den 8 mars.
Så visst fanns det saker att skriva om. Men visionen vi, som efter att Revolt lagt ner 1986, startade tidningen Reporter, satte just då aids-krisen slagit till på allvar, var att genom media bidra till att en bredare gay infrastruktur kunde växa fram.
Så här i efterhand kan jag utan minsta skam i kroppen påstå att vi lyckades fylla just den funktionen. Via Reporter kunde vi ge plats för flera röster inom gay communityt, med jämna mellanrum skällas ut och skälla ut, fira ihop och engagera oss gemensamt. Aids-krisen fick det community vi kallade gay att, trots sin enorma bredd och minst sagt heterogena spretighet, samla sig, ge kraften att leva och dessutom orka ta strid och utveckla.
Det var en tid då hjältarna från 70-talet kompletterades av enorma kreatörer och viktiga personer som Alexander Bard, Eva Dahlgren, Rikard Wolff, Jonas Gardell, Elisabeth Ohlson Wallin, Mian Lodalen och konstnärer som Matts Leiderstam. En tid då Christer Lindarw valde att komma ut, då Sighsten Herrgård bröt tystnaden om att bära på hiv, Kent Carlsson och Andreas Carlgren blev öppna politiker och då Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt tog tydlig ställning för homorättigheter.
Tidningen QX tog vid 1995 efter att gänget bakom Reporter var helt utslitna. Att göra gaymedias egen lokaltidning är knappast ett 9-5 jobb. Visionen om att bidra till en förbättrad infrastruktur levde kvar med QX och blev lättare att förverkliga med gratisutdelning och därmed helt nya läsare. Stolt är jag över den viktiga roll QX fick i mobiliseringen för att göra Europride till en succé och lägga grunden till den helt otroliga utveckling som Pride-rörelsen haft i Sverige och hela Norden. Det i en tid då gay flutit samman med trans och därmed stärkt arbetet, inte för att bli upptagna i normen, utan, för allas rätt att avvika.
QX Förlag och tidningen startade samtidigt med att Internet på allvar började formas. Vi trodde inte att det handlade om en ”fluga som kanske blåser förbi”. Vi satsade direkt på att vara med digitalt och testade oss fram redaktionellt, med gayguide och shop och med att bygga en mötesplats för hbt-personer. De idéer vi arbetade med fungerade. Med bra tankar och visionen intakt, lyckades vi med Qruiser, vår tidningen QX och nyhetssajten QX.se.
Utan minsta skam i kroppen kan jag säga att QX och Qruiser lyckades tack vare hårt slit, ett innerligt engagemang och att vi burit med oss en stor kärlek till hbt-communityt i hela sin bredd. Visst kritiseras vi, visst anses vi otrendiga och visst finns det de som tycker att vi borde rabbla alla bokstäver i alfabetet innan de ens kommit på pränt. Bra det. Vårt uppdrag att spegla och stötta upp Regnbågssamhället skulle aldrig fungera om det inte innebär slitningar emellanåt.
För endast i Facebooks mardröms-algorimter kan en leva i den sköna nya världens illusion av att alla tycker precis som en själv – där en med ett enkelt klick så kan korrigera eventuella avvikelser från illusionen om att alla är lika.
Det ingår inte i den vision vi har av de digitala möjligheterna. Vår vision handlar om möten, om att bidra till bredd och mångfald i behov, åsikter och uttryck. Just det som gör Regnbågssamhället så spännande att arbeta med och för. Just det som alla de olika Pride-festivalerna i hela sin bredd och alla sina olikheter manifesterar i numera nära 60 städer. Just det som alla klubbar, hbtq-föreningar, studenter och forskare, skådespelare och författare, musiker och dansare, idrottare och trädgårdspåtare, Villa Volvo-bögar och radikalflator, nya och inavlade, smala och breda… ja hela baletten av personer som har och tar plats och som vi har i uppdrag att berätta om och ge utrymme åt i papper och digitalt.
Många har de senaste åren frågat varför inget nytt händer tekniskt med vare sig Qruiser eller QX på nätet. Qruiser finns inte som app, är som gamla tiders community, QX är svår att dela, svår att surfa runt i och GayMap är svår att använda. Och uråldrigt designade…
Svaret på frågorna kan sammanfattas enkelt. Pengar.
När QX Förlags startade 1995 och när vi gjorde vår nyemission i samband med tidningarna Corky, Straight och satsningen på Qruiser så var det enskilda i regnbågssamhället som la in privata pengar för att garantera att Sverige har fristående gay/hbtq-media. Vi har aldrig haft stöd från samhället i form av presstöd, eller tagit in riskkapital från stora aktörer. QX Förlag är ett communitybaserat företag byggt på engagemang och delaktighet. Vi bär med oss en lång tradition som vi byggt genom att upprätthålla en förtroendefull relation till våra läsare, besökare, våra annonsörer och till communityts aktörer.
Detta sätt att driva QX tror vi fortsatt på, även om det gör att vi behöver växa ”organiskt”. Vi lever på grund av att annonsörer ser oss som en bra väg att få ut sina budskap via. Vi lever på att enskilda vill prenumerera på tidningen, att barer, klubbar och affärer vill distribuera, att medlemmar på Qruiser vill betala guldmedlemskap, att vi har ett så bra utbud i vår shop och ger sån service att våra besökare vill handla av oss. Och inte minst att vi gör fester och galor som är ger valuta för slantarna!
Det har fungerat. Och jag tror det beror på alla de fantastiska människor som har jobbat och som jobbar med oss. Som med knappa resurser tar några extra tag och ger av sitt engagemang.
Visst hinner vi på förlaget, idag totalt åtta, inte alltid med allt och visst har vi misslyckats då och då.
Men vår vision om att vara ett verktyg i utvecklingen av regnbågssamhället, genom artiklar och guider i papper och digitalt, genom att hylla våra hjältar på galor i Stockholm och Helsingfors, genom att erbjuda en kul, identitetsbyggande och spännande shop-utbud, och genom att år efter år upprätthålla ett stort och brett och öppet community för en minst sagt blommande medlemsskara, det har fungerat.
Utan ens ett uns av skam i kroppen kan jag hylla alla som arbetat och arbetar med QX för att vi lyckats levandegöra vår vision i nu över 20 år.
Nu är det alltså dags för vårt första steg i en stor förnyelse.
Det känns fantastiskt. När jag kollar runt på det som vi och den digitala byrån Bazooka tagit fram ser jag en så mycket bättre QX. Och jag ser vilka möjligheter vi nu har att ta stora kliv för att vitalisera vår vision och vår roll. På onsdag kan du böjar följa med.
Jag hoppas och tror att alla ni som följt oss genom åren och som tidvis fått ha stort tålamod, kommer gilla att surfa runt bland våra över 18 000 artiklar, följa dagsfärska nyheter och råka swipa in bland häftiga minnen och kul blogginlägg. Få nytta av nya GayMap och hitta nya användbara pryttlar i shoppen.
Så utan minsta skam säger jag att QX behövs kanske mer än någonsin idag. Att det vår redaktion, <b>Anders</b> och <b>Ronny</b> tillsammans med alla frilansare, ger av allvar, nöje, identitet och erfarenhet behövs nu. Just nu. Det vår marknadsavdelning med <b>Ulrika</b> och <b>Jonas</b> gör för att finansiera och därmed skapa förutsättningar för vår verksamhet, det <b>Matti</b>, <b>Fredrik</b> och <b>Johan</b> gör för att sköta vår shop, driva vårt community och vår tekniska utveckling i samarbete med Bahnhof och Bazooka, det behövs. Just nu.
För vet en sak. Inget är att ta för givet. Jag har på 40 år med gay/regnbågs-media sett en fantastisk utveckling. Det handlar inte bara om Sverige och Europa, utan om hur vi tagit plats och krävt vår rätt att få leva i fred som de vi är över hela världen. Det har skett genom tålmodigt arbete av enskilda och grupper, genom en enorm mediautveckling och genom ett påverkansarbete som börjat vända tusentals år av skuld och skam på bara några decennier.
Men nu är denna utveckling hotad. På allvar.
Den hotas av starka krafter som återigen söker stöd för idén att ”de andra”, ”de avvikande” är ett problem. De argumenterar med religiösa dogmer och drömmar om den enhetliga nationen. Enhet utan ”de andra” och de som avviker, lovar de, kommer att skapa en rosaskimrande framtid.
Ofta, inte alltid, är just hbtq-personer utpekade som de andra och de avvikande. Andra gånger används hbtq-personers utsatthet som slagträ mot några andra som pekas ut.
När Donald Trump vänder upp och ner på det Barack Obama åstadkom hemma och i världen då blir det på allvar, riktigt allvar. Vi må ha, och skall ha, olika åsikter om hur vår värld skall utvecklas till det bättre. Men när hat och förakt blir hela dagordningen. När debatt om social orättvisa landar i att peka ut främlingen, då skall var och en veta att vi sitter löst. Fett löst.
Vi lever inte på 20-talet och vi har lyckats tillkämpa oss en bättre position idag än då. Men då som nu är vi som homo-bisexuella och transpersoner lätta att förvandla till ”de andra”. Den erfarenheten har alla de i Uganda och de i Ryssland som plötsligt blev offer för hat och våldsam förföljelse. Det har de i Frankrike som sett tiotusentals människor, uppbackade av presidentkandidater och kyrka, demonstrera mot samkönade äktenskap. De ser de i Irak, Iran och i Syrien som blivit religiösa mördares offer. Det ser de i Orlando liksom de som dagligen trakasseras, skändas och till och med mördas av hatfyllda.
Vårt engagemang, vårt uppdrag att med läsare och engagerade i RegnbågsSverige berätta om alla de som lever, älskar, roar sig, idkar vardag och kämpar på barrikader behövs därför nu. Nu som för 20 år sedan. Nu som på 20-talet.
Jag hoppas att QX i sin bredd av plattformar, sitt intresse för glädje och fest, allvar och kamp, vardag och glam med denna vår nya sida slår an den ton som gör att du vill fortsätta att vara med som läsare, prenumerant, guldmedlem, annonsör och inte minst aktiv aktör i fest, kamp och vardag!
Uppdaterad 2016-11-30