– Det är en oerhört charmig kille, säger Mikael Ekman vid Hatbrottsjouren i Stockholm om en av de två som nu gripits misstänkta för ett antal grova rån och bedrägerier.
– I ett fall har de länsat en lägenhet, berättar han.
De två killarna, bägge från Värmland och födda 1986, har via kontakter på Qruiser och på gayklubbar i Stockholm fått kontakt med homosexuella killar. Den ena, som på Qruiser kallade sig ”Boy1986” och som idag häktades, börjar med att söka någonstans att bo. När han fått napp är det dock först efter några dagar, eller veckor, som han tillsammans med sin kompanjon, som dessutom är släkt, utför stölderna.
– Det är ju praktiskt eftersom han under tiden innan rånet fått husrum och mat, säger Ekman.
Mikael Ekman berättar för QX att de två även skrivit av kontokortsnummer och använt sig av dessa för att handla via nätet.
– Eftersom de inte stulit kortet har de som de bedragit inte heller spärrat sitt kort, berättar han.
Mikael Ekman berättar att ”Boy1986” är oerhört charmig trots att hans tatueringar i ansiktet kan verka skrämmande. I förhör har han, enligt Ekman, blivit upprörd över frågor som handlar om att han agerat antihomosexuellt. Vare sig han eller hans kompanjon och släkting, som på Qruiser hade nicket ”snyggkille86a”, säger att de har något emot homosexuella. Tvärt om har de sagt att de är intresserade även sexuellt av killar.
– Varför har detta då hamnar hos er på Hatbrottsjouren?
– Precis som med den så kallade Smeden så har de valt ut folk eftersom de är homosexuella och de räknar med att dessa inte kommer att anmäla, säger Ekman. Även om de inte som Smeden utövat våld så väljer de brottsoffer på grund av deras sexuella läggning och i det ligger en allvarlig kränkningsdel.
Eftersom de två kommer från Värmland och ”Boy1986” har varit bosatt i Norrköping, så polisen tror att de även kan ha utsatt homosexuella män i andra delar av landet än Stockholm för rån och bedrägerier.
I nuläget är det tre som har lämnat in polisanmälan. Men Mikael Ekman och hans kollega Lena Jacobsson tror efter förhören att det finns många fler som utsatts för de tvås rånräder.
– Vi tar tacksamt emot all info vi kan få, säger Ekman till QX. Har man haft någon av dem boende hos sig är det viktigt att vi får kontakt. Just nu är vi i behov av information från killar som råkat illa ut och självklart även från de killar de haft kontakt med och där de skött sig bra.
De två killarna är tidigare dömda för bedrägeri och rån och även våldsbrott. Inga våldsbrott har begåtts mot de män som anmält i samband med rånen, däremot har en av de som lämnat in en anmälan utsatts för hot och även våld.
Hatbrottsjourens hypotes om att de två medvetet sökt upp homosexuella eftersom de räknar med att benägenheten att anmäla brott är lägre i den gruppen, gör Mikael Ekman irriterad.
– Jag börjar bli trött på att homosexuella inte anmäler, säger Ekman. Killarna väljer de här snubbarna just för att de räknar med att de inte anmäler. Ju fler som står för en anmälan desto starkare case har vi och desto starkare är man tillsammans, säger han.

En av de misstänka rånarna släppt

Tror du dig ha varit i kontakt med de killarna som på Qruiser kallade sig ”Boy1986” eller ”Snyggkille86a” så kan du kontakta polisen via mail: [email protected]
Direkttelefon till Mikael Ekman är 08-4010593 och till Lena Jacobsson 08-4010658