Den anglikanska kyrkans ärkebiskop Rowan Williams kommenterade i söndags att dess medlemskyrka i USA, Den Amerikanska Episkopalkyrkan ser ut att få ännu en öppet homosexuell biskop. Tidigare har Gene Robison i New Hampshire skapat en stor debatt inom den anglikanska världsgemenskapen med hot om splittring.
I slutet av förra veckan kom beskedet att Mary Glasspool från Maryland utsetts till hjälpbiskop för Episkopalkyrkan i Los Angeles.
– Valet av Mary Glasspool av stiftet i Los Angeles väcker mycket allvarliga frågor inte bara för Episkopalkyrkan och dess plats i den Anglikanska gemenskapen, men även för gemenskapen i stort, sa Williams enligt Pinknews.co.uk.
Han underströk dock att hon ännu inte blivit biskopsvigd och att valet av henne måste konfirmeras av kyrkans övriga biskopar.
Glasspool sa i helgen att hon är ”väldigt spänd över framtiden för hela Episkopalkyrkan” och att hon ser det som att Los Angeles stift ”leder vägen in i denna framtid”.
– Varje grupp av människor som har förtryckts på grund av vilken enskild aspekt av ens person längtar efter rättvisa och lika rättigheter., sa hon vidare i en kommentar till att hon utsetts till hjälpbiskop.
Williams uttalanden kommer med säkerhet att utsättas för kritik av liberala krafter inom den anglikanska världsgemenskapen.
I veckan som gick meddelades att Rowan Williams fört ”intensiva med privata” diskussioner med Anglikanska kyrkan i Uganda kring den det anti-homosexuella lagförslag som hotar att röstas igenom i landet. Pinknews citerar den liberala anglikanska organisationen Ekklesia som säger att samtalen var ”privata” på grund av den pågående striden inom kyrkan kring synen på kärlek och sexualitet mellan personer av samma kön.

Eva Brunne biskopsvigd Anglikanerna i USA splittrade