Nu hoppas hon på motstånd via det svenska EU-ordförandeskapet. Stoppa biståndet om Uganda inte respekterar mänskliga rättigheter, säger Wokuri under sitt Sverigebesök. Och det är bråttom. I januari kan förslaget vara lag i Uganda.

Junic Wokuri från den lesbiska organisationen FARUG är i Sverige på inbjudan av RFSL. Hon gav en mycket mörk bild av läget för Ugandas HBT-personer vid ett möte i Malmö onsdag kväll. Det omfattande lagförslaget innebär en skärpning av landets redan hårda lagstiftning mot samkönade förhållanden.
– Homosexualitet betraktas som en anti-ugandisk synd. Det finns ett enormt hat och ingen vill lyssna på vad vi har att säga.
Bland det som föreslås kriminaliseras är försök till samkönat kontaktsökande, i praktiken fysisk beröring, även med ett föremål. Den som “främjar” “homosexualitet eller andra relaterade aktiviteter” eller sponsrar till exempel HBT-aktivism kan komma att dömas till upp till sju års fängelse. Bidrag till antihomosexuella kampanjer ses däremot som positiva.
– Unga har fått betalt för att låta sig intervjuas om att de “sodomiserats”… Och kyrkan säger att internationella stödpengar till oss är fel, men själva tar de emot stöd!

Det föreslås även att en person “in authority”, alltså en tjänsteman, präst eller någon med högre rang inom släkten som får vetskap om brott mot den antihomosexuella lagen måste polisanmäla lagöverträdaren inom ett dygn.
– Annars kan de själva komma att dömas till fängelse. Det här skrämmer upp hela samhället. Som homosexuell har jag ingenstans att vända mig, säger Wokuri.
Livstidssttraff föreslås för den “avser att” gifta sig med någon av samma kön – trots att endast äktenskap mellan man och kvinna tillåts. Det detaljerade lagförslaget betraktar homosexuella som förövare och dödsstraff föreslås vid så kallat försvårade omständigheter, till exempel om ena parten i en relation är under 18 år eller handikappad. Förslaget har kommit till efter kampanjer från The Family Life Network, en gruppering med rötter i motsvarande grupper med en antihomosexuell agenda I USA, och sägs vara till för att stärka familjen. Förslagen föreslås även omfatta ugandiska medborgare bosatta utomlands.

Lagförslaget och de antihomosexuella mediekampanjerna har förändrat det redan hårda klimatet för Ugandas HBT-personer säger Junic Wokuri. Och de ledare som är mot förslaget säger inget, berättar hon.
– Även om de vill hjälpa är de rädda om sina jobb.
Redan tidigare våldtogs lesbiska, ibland av präster som menade att de på så sätt kunde driva ut den homosexuella demonen ur kvinnorna. Nu sprider sig ytterligare rädsla bland HBT-personer eftersom lagförslaget får så mycket uppmärksamhet och stöd. Junic Wokuri berättar om heterosexuella vänner som inte längre vågar hälsa på henne. Många lesbiska och bögar går under jorden eller ändrar beteende, säger hon. Tuffa butchflator börjar plötsligt gå i kjol och högklackat för att inte sticka ut. Betydligt värre är att Wokuri hör HBT-personer tala om självmord eller att gå i landsflykt om förslaget blir lag.
– I Kenya är det bättre. Men det är inte säkert att vi ens skulle ha tid att hinna ut ur landet om lagförslaget går igenom.
– Är du själv rädd?
– Ja. Eftersom jag inte vet vad våra motståndare planerar för oss aktivister. Det är vi som är målet eftersom vi är öppna, säger Junic Wokuri och varnar för att andra afrikanska länder kan ta efter Uganda om parlamentet godkänner lagen.

Utländska påtryckningar skulle kunna stoppa förslaget. Andra länder måste övertyga Uganda om HBT-personers rätt till grundläggande mänskliga rättigheter, säger Wokuri som söker stöd utomlands eftersom stämningen hemma i Uganda inte ger utrymme för aktioner.
– Sverige borde ta upp frågan under sitt EU-ordförandeskap och göra klart för alla EU-länder vad som håller på att hända.
Men för att sätta kraft bakom sina krav måste givarländer även sätta ekonomisk press på Uganda och helt enkelt hota med stoppat bistånd, understryker Junic Wokuri.
– Ja, regeringen ber ju om ekonomiskt stöd från utlandet. Får de inte pengar kan det hända att de tänker att de måste backa och stoppa lagförslaget.
Detta skulle I så fall ske i rent egoistiskt syfte, menar hon. Eftersom korruptionen är omfattande är det sina egna, olagliga inkomster från biståndspengarna landets ledare skulle skydda om de stoppade den omfattande kriminaliseringen av homosexuella.
Någon i publiken frågar Junic Wokuri vad de kan göra för att agera mot lagförslaget.
– Lobbying. Berätta om förslaget för alla. Det behövs en stor protest från alla hörn av världen!
Junic Wokuri menar att utbildning och information riktad särskilt till landets outbildade i och för sig vore ett sätt att bemöta de antihomosexuella kampanjerna och själva lagförslaget, men att det inte skulle fungera nu eftersom stämningen i landet är så aggressiv.
– Det kan vi tänka på om förslaget inte går igenom.

www.faruganda.org


Mer om situationen i Uganda

Bildt svarar om Uganda Protester och böner mot antihomolag i Uganda Amerikanska kyrkor bakom ny lag i Uganda Nytt lagförslag hotar i Uganda Hbt och könsbaserat våld mot män i Uganda Hetskampanjerna fortsätter i Uganda