BELLEVUE.  Att vägra kommersiella tjänster enbart på grund av kundens hudfärg eller etniska tillhörighet har länge varit förbjudet i USA, liksom i större delen av den demokratiska världen.
Men när frågan om även homo-bisexuella och transpersoner skall omfattas av samma skydd, har konflikter uppstått.
2013 dömdes floristen Barronelle Stutzman, ägare till Arlene’s Flowers i delstaten Washington till böter för att ha vägrat kunderna Curt Freed och Robert Ingersoll sina tjänster eftersom de skulle ingå äktenskap.
Nu prövas frågan i delstatens Högsta domstol och utanför förhandlingssalen samlades många supportrar av såväl Stutzman som de gifta paret.

Curt Freed med maken Robert Ingersoll.

Stutzman berättade i förhöret att hon och Robert kände varandra väl och att hon haft många homosexuella kunder, vilket hon inte uppfattat som problem. Men hennes religiösa tro förhindrar henne att sälja sina tjänster när det handlar om äktenskap mellan personer av samma kön.
Hon hävdar sin rätt enligt den amerikanska konstitutionens skrivning om religionsfrihet.
Paret Freed och Ingersoll, liksom delstatens åklagare och ACLU, American Civil Liberties Union, hävdar att det handlar om diskriminering och varnar för att om Stutzman får rätt så kommer stora delar av det amerikanska skyddet mot diskriminering att falla.