Idag den 20 november är det 11 året som Trangender Day of Remembrance arrangeras internationellt. Dagen uppmärksammar hur transpersoner världen över utsätts för våld och övergrepp på grund av sin könsidentitet och könstillhörighet.
ILGA-Europa skriver med anledning av dagen att det de senaste 12 månaderna skett 120 mord på transpersoner och av dessa har 16 utförts i Europa. Värst utsatt är Turkiet där sex personer mördats senaste året. Organisationen Transgender Europe skriver idag att Brasilien är det land där flest transpersoner, 41. mördats det senaste året följt av Venezuela, 22, och Honduras, 16 personer.
ILGA-Europa uppmanar alla Europeiska regeringar att läsa Europarådets kommissarie för mänskliga rättigheters, Thomas Hammarberg, rättighetskatalog gällande transpersoner.
Rättighetskatalogen presenterades i augusti vid OutGames i Köpenhamn och innehåller en rad krav på konkreta förbättringar för att komma till rätta med diskriminering.
I Sverige uppmärksammas dagen på RFSL-Huset under lördagen där det blir seminarier och diskussioner från 11.45 till 18.00. Frågor om namnlagen, identitetsstärkande av transungdomar och trans inom kulturen tas upp under temadagen. På kvällen hålls en minnesmanifestation på Odenplan där bland andra Jan-Olov Madeleine Ågren och Nadja Karlsson håller tal.
I Malmö hålls ett minnesarrangemang på Gustav Adolfs Torg klockan 15.00

Transgender Day of Remembrance uppmärksammas även på många håll på nätet. På Grishnos YouTube-sida finns en stark personlig betraktelse över dagens betydelse.

youtube.com/user/grishno




Ladda ner Thomas Hammarbergs rapport som PDF