Han ger röst åt transpersoner
QX mötte honom under en av kursdagarna i mänskliga rättigheter som RFSL och RFSU nyligen arrangerat tillsammans med SIDA. Jacobus Witbooi uttryckte stolthet över att kunna bistå utsatta grupper i sitt hemland, projektet han ingår i som funnits i två år samordnas av organisationen People In Need. Volontärarbetet hjälper honom att utveckla sig på flera plan.
– Jag vill bli ett språkrör, en röst både för mig själv och andra, säger han. Vi hjälper människor som utsätts för diskriminering i Namibia och ser till att de mänskliga rättigheterna följs.
Folkhets råder mot homosexuella i Namibia som diskrimineras och bestraffas för sin läggning.
– Den bästa lösningen för att förbättra situationen för hbt-personer är att ändra lagstiftningen, politikerna måste ändra attityd. Så länge Namibia har de lagar det har uppfyller inte landet mänskliga rättigheter.
Jacobus Witbooi med kolleger gör ovärderliga insatser då de stöttar personer som behandlats illa av myndigheterna. Minoriteter vet inte alltid om sina rättigheter, därför är det viktigt att visa på vad som är rätt och fel och vara drivande i processen, förklarar han.
Berätta om ett fall!
– En transkvinna fick flera smshot, då hon besökte polisen vägrade polisen att rapportera om hoten och ta hennes ärende. Hon vände sig till oss, transkvinnan hade sparat hoten och vi gick till polisen och visade dem.
Vad hände?
– Vi hänvisade till lagstiftningen, att polisen var skyldig att ta ärendet annars skulle det vara diskriminering. Polisen tog ärendet och utredde det på ett seriöst sätt. Mannen som hade hotat transkvinnan fick en varning för att han hotat henne.
Svenska politiker har tidigare deklarerat att det är viktigt att statsledningar och ledande politiker inte uttrycker sig på ett sätt som kan leda till att de homosexuellas situation försvåras ytterligare. Svenska ambassaden i Namibia har haft dialoger med namibiska myndigheter och kommer fortsätta att göra Sveriges inställning tydlig då det gäller synen på mänskliga rättigheter inklusive de homosexuellas situation.
Det tre veckor långa Sverigebesöket är intressant på många sätt, tycker Jacobus och anser att Sverige är ett föregångsland att se upp till. Andra länder borde lära av Sverige på det humanitära planet. Han känner exempelvis till att homosexuella här numera har rätt att gifta sig i kyrkan vilket han tycker är fantastiskt och kan inte låta bli att skämta:
– Om jag ska bli gift får jag se till att komma hit igen.
Läs om Shakhawat Hossain från Bangladesh
Gaytidning ges ut i Bangladesh
Läs om Whoopie Hansen från Namibia:
Teaterprojektet som förändrar attityder
LGBT and Human Rights
För tredje året i rad har RFSL i samarbete med RFSU ordnat den Sida-finansierade kursen LGBT and Human Rights. Utbildningen består av tre kursveckor i Sverige. I år var programmet dubblerat med två grupper från Afrika och Asien, totalt 52 personer. Programmet syftade till att ge deltagarna värdefulla verktyg för att kunna arbeta för hbt-personers mänskliga rättigheter och planera och driva förändringsprojekt. Deltagarna representerade frivilligorganisationer, myndigheter och offentliga förvaltningar men också journalister och universitetsanställda.
Uppdaterad 2024-06-26