”Den föreslagsna lagstiftningen inkluderar straff på livstids fängelse, i några fall dödsstraff, för de som påstås vara lesbiska, bögar eller bisexuella. Varje förälder eller lärare som inte rapporterar sina HBT-barn eller elever till myndigheterna kan bötfällas med motsvarande 2,650 dollar (motsvarande knappt 18 000 kronor, QX anm.) eller dömas till tre års fängelse. Och husägare som har HBT-personer boende kan dömas till sju års fängelse”, sa parlamentsledamöterna den 9 november i ett uttalande.
Intergroup on LGBT Rights medordförande Michael Cashman kallade lagförslaget ”djupt oroande”.
Den parlamentariska sammanslutningens andre medordförande Ulrike Lunacek vädjade om att Ugandas politiker skall minnas sin historia.
– Jag vädjar med kraft om att Ugandas politiker skall vara lika modiga som de var när de störtade Idi Amins regim och välja att inte frånta ugandiska medborgare friheten att älska vem de så önskar. Homosexualitet är inget oafrikanskt, det har existerat i alla tider i alla kulturer.

Tidigare har den amerikanska öppet lesbiska demokratiska medlemmen av representanthuset Tammy Baldwin och tre andra ledamöter av kongressen skrivit ett gemensamt brev till USAs utrikesminister Hillary Clinton med uppmaningen att hon med kraft skall ta avstånd från lagförslaget.
”Denna oerhörda lag är en av de mest extrema initiativ mot jämställdhet som någonsin lagts fram i något land och skapar en laglig grund för att frånta lesbiska, bögar och bisexuella liksom transpersoner i Uganda deras frihet och till och med deras liv”, skriver Baldwin, hennes partivänner Howard Berman och Gary Ackerman liksom republikanen Ileana Ros-Lehtinen och de lägger till: ”Detta lagförslag är helt oacceptabelt”.

I Sveriges riksdag har Birgitta Ohlsson (fp) ställt en fråga till utrikesminister Carl Bildt (m) om hur svenska regeringen planerar att agera.

Svenska kyrkans Regnbågsmässan har startat en sida där de som önskar kan be för Ugandas HBT-personer. Bönesidan är en del av en internationell kampanj där 17 november utsetts till bönedag.
Här kan du delta i bön för Ugandas hbt-personer

Den amerikanska HBT-organisationen IGLHRC har satt upp en kampanjsida där man får information om hur man kan protestera mot lagförslaget i Uganda: IGLHRCs kampanj mot lagen i Uganda


Läs också
Amerikanska kyrkor bakom ny lag i Uganda

Nytt lagförslag hotar i Uganda