Medlemmarna i dramagruppen har varit utsatta för våld och hot på grund av sin sexuella läggning, enligt Whoopi Hansen och delar med sig av sina erfarenheter genom teatern.
– Vi vill göra förändringar och påverka attityder. Många homosexuella är hemlösa i Namibia, deras familjer har förskjutit dem.
35-åriga Whoopi Hansen, som heter något annat från början, är en av dessa. Hon levde nio år som hemlös innan en nederländsk biståndsorganisation hjälpte henne med ett boende.
Hon har arbetat i elva år som volontär inom olika projekt, dramagruppen har funnits i fyra år.
– På den internationella homofobidagen har vi en föreställning där vi diskuterar homosexualitet med publiken.
Whoopi Hansen redogör för en vardag med mycket våld och lynchningar. Inställningen till homosexuella varierar beroende var i landet man befinner sig därför har hon sett till att leva i ett område som mer accepterar minoriteter.
– Polisen är inte beskyddande mot oss och vi måste se oss om åt bägge hållen innan vi kysser vår partner ute på gatan.
Hon berättar om våldtäkter på transsexuella och att övergreppen inte tas på allvar av polisen då myndigheten inte tror på att män kan våldtas. Det är farligt att leva som lesbisk kvinna i Namibia, det är svårt att finna någon att leva med.
Finns det någon plats där ni kan träffas?
– Det finns en hbt-vänlig bar för heterosexuella och homosexuella. Det är farligt att ta hem någon, då måste familjen acceptera det och det är inte vanligt. Därför har vi sex på barens toalett.
Eftersom situationen för hbt-personer är så svår i landet, många som är öppna med sin homosexualitet blir av med arbete och bostad, tvingas lesbiska kvinnor och transpersoner till prostitution för att överleva. Äldre män köper sex av dem.
– Vi kallar dem sugardaddys.
På frågan hur Whoopi Hansen klarar sitt uppehälle svarar hon med ett mångtydigt leende:
– Jag klarar mig på något sätt, jag har inget jobb men får lite pengar genom volonärjobbet. Jag kan bygga hus och tjänar då några 100 dollar.
Whoopi Hansen menar att Namibia först kan utvecklas till ett mer civiliserat land då kvinnorna i landet får utökade rättigheter. Männen har makten. Religionen styr och kvinnorna har inte rätt att säga nej även om de blir illa behandlade.
– Vi välkomnar därför även heterosexuella kvinnor i vår dramagrupp.
Utrikesdepartementets sammanfattning av Namibias mänskliga rättigheter visar att den förre presidenten, Sam Nujoma, vid flera tillfällen har uttalat sig nedvärderande om homosexuella, och har sagt att homosexualitet strider mot naturen och ska bekämpas. Han har fortsatt med uttalanden även sedan han avgått som president.
Konstitutionen i landet förbjuder diskriminering i allmänna termer, men nämner inte särskilt sexuell läggning. Det finns lagstiftning som förbjuder diskriminering av homosexuella i arbetslivet.
LGBT and Human Rights
För tredje året i rad har RFSL i samarbete med RFSU ordnat den Sida-finansierade kursen LGBT and Human Rights. Utbildningen består av tre kursveckor i Sverige. I år var programmet dubblerat med två grupper från Afrika och Asien, totalt 52 personer. Programmet syftade till att ge deltagarna värdefulla verktyg för att kunna arbeta för hbt-personers mänskliga rättigheter och planera och driva förändringsprojekt. Deltagarna representerade frivilligorganisationer, myndigheter och offentliga förvaltningar men också journalister och universitetsanställda.
Uppdaterad 2024-06-26