Norska kyrkan meddelar idag att man tillsätter ett samlivsetiskt utskott under ledning av biskop Helga Haugland Byfuglien.
Utskottet skall fram till hösten 2011 på uppdrag av biskopsmötet utreda hur kyrkan skall se på äktenskapet,
– Den norska kyrkan har under flera år dryftat teologiska, etiska och ordningsmässiga aspekter om frågor knutna till äktenskap och samliv. Kyrkan har varit starkt utmanad av olika åsikter på detta område. Vilka konsekvenser som kyrkan skall dra av den nya äktenskapslagen är ett exempel å de frågor som kräver ett ställningstagande. En annan är synen på samboskap. Från officiellt håll har inte kyrkan uttalat sig om samboskap sedan 1955, säger Helga Haugland Byfuglien.
I det mandat som utskottet har står:
”Utskottet ombeds att utreda Den norska kyrkans förståelse av äktenskapet som institution ur teologiskt, kulturellt och rättsligt perspektiv.
Utskottet skall redogöra för ändringar i befolkningens hållningar och praxis i samlevnadsfrågor. Utskottet skall vidare dryfta andra samlevnadsformer. Utskottet skall i detta sammanhang utreda premisser för ett kyrklig samlevnadsetiskt tankesätt och vägledning.”
Svenska kyrkan införde den 1 november i år en kyrklig vigsel som omfattar såväl par av olika som av samma kön. De präster som inte önskar viga enkönade par kan avstå från detta.
Den norska äktenskapslagen är sedan 1 januari 2009 könsneutral, i Sverige infördes det könsneutrala äktenskapet den 1 maj 2009.
Den norska kyrkan är fortfarande en statskyrka men fick undantag i den nya äktenskapslagen så att man inte tvingades att viga även enköande par.