Dock är det stor skillnad på hur olika domstolar dömer i sådana här fall visar en undersökning som Stockholms läns landstings smittskyddsenhet har gjort bland 26 tingsrätts- och hovättsfall.
Brott av den här typen kan ge allt från några månaders fängelse till inlåsning i flera år, trots att det finns en vägledande dom från Högsta domstolen (HD) som 2004 fastslog hur sådana här rättsfall ska bedömas. Enligt HD är ett uppstå om den åtalade betett sig hänsynslöst genom exempelvis våldtäkt. Men andra rättsinstanser tolkar hänsynslösheten på ett annat sätt.
– Det många domstolar gör är att de inte behöver ett hänsynslöst beteende, utan det räcker med att det är hiv. Att man har hiv och har oskyddat sex bedöms som ett hänsynslöst beteende, säger Peter Gröön, jurist på Smittskydd Stockholm, som är en av författarna bakom rapporten till SR.
Han tycker att tingsrätter och hovrätter borde utbildas i hur uppsåtet ska bedömas. Ett exempel på hur olika rättsfall bedöms olika, är vilken vikt domstolen ger mängden virus hos den hiv-smittade. I ett fall sägs att tusen viruskopior i blodet utgöra en stor smittrisk, i en annan dom sägs det inte utgöra någon risk alls. I vissa fall nämns inte ens virusmängden i domen.
Uppdaterad 2024-10-03