Nu i helgen kommer hbt-frågor att stå på dagordningen i den amerikanska huvudstaden Washington (som ligger i delstaten District of Columbia). Hundratusentals tillresta från hela USA förväntas delta i den nationella marschen för hbt-personers rättigheter.
Lagom till denna manifestation har District of Columbias kongress beslutat att ta upp ett förslag om att göra delstatens äktenskapslagar könsneutrala. Förespråkarna för lagändringen hoppas att en omröstning kan ske innan julen och beslutet att ta upp frågan till omröstning väckte stor glädje bland hbt-aktivister
Bedömare från såväl demokraterna som republikanerna säger till Washington Post att man tror att lagändringen kommer att antas. Symbolvärdet att D.C. där landets huvudstad ingår, antar en könsneutral äktenskapslagstiftning gör att konservativa nu börjar planera för hur man skall använda frågan vid nästa års lokala val.

I somras införde District of Columbia en lag som gör att man erkänner enkönade äktenskap som ingåtts i andra delstater eller i länder där dessa är tillåtna.

De amerikanska delstaterna Connecticut, Iowa, Massachusetts, Maine, New Hampshire och Vermont har antagit könsneutrala äktenskapslagar.

D.C. recognizes gay marriages from elsewhere