Inte så mycket att jubla för när det gäller homopolitiken, då de tre homovänligaste partierna har förlorat valet.
Förbundskansler Angela Merkel, kristdemokraterna (CDU/CSU) kommer att gå i koalition med liberalerna (FDP) som med knappt 15 procent av rösterna gjorde det bästa valet i hela sin historia. FDPs ordförande Guido Westerwelle blir vicekansler och med stor sannolikhet utrikesminister. Socialdemokraterna (SPD) med rekordlåga 23 procent av rösterna har hamnat i opposition. Tillsammans med de andra oppositionspartierna vänsterpartiet och de gröna står SPD för de mest ambitiösa homopolitiska målen.
Endast 7% av hbt-väljarna ville ha en borgerlig regering med CDU/CSU och FDP. Detta enligt en enkät som gjorts av opinionsmätningsinstitutet Innofakt i juli. Föga förvånande med tanke på hur kansler Merkel uppträtt i valrörelsen. Där har hon betonat vikten av att skydda och gynna heteroäktenskapet och stärka den kristna familjen som enligt henne består av mamma, pappa och barn. I sina uttalanden sa Merkel att hon respekterar samkönade par men att hon inte vill jämställa dem med heterosexuella när det gäller till exempel äktenskap och adoptionsrätt. Hon framhävde ockå att kristdemokraterna är oeniga i homopolitiska frågormed den tilltänkta samarbetspartnern liberala FDP.
Liberalerna vill ha samma rättigheter för heteropar och samkönade par, inklusive möjlighet till adoption och insemination. Dessutom vill FDP upphäva biståndshjälp till homofobiska stater.
Det återstår att se om den lilla koalitionspartnern kommer att driva dessa frågor mot det mäktiga CDU/CSUs vilja. Inte minst då FDPs profilfråga inte är homopolitiken utan den fria marknaden och en neoliberal näringspolitik.
Guido Westerwelle säger även blankt nej till antidiskrimineringslagar som enligt honom ger ”mer byråkrati” och är ett hinder för entreprenörer. Därför stödjer han inte förslaget om EUs nya antidiskrimineringsdirektiv som framför allt skulle stärka HBT-personers rättigheter i östra Europa.
Uppdaterad 2017-04-25