Mottagningen har länge bollats runt mellan olika adresser och även varit nedläggningshotad, men ligger nu mellan Möllevångstorget och Södervärn. Det är ljust, fräscht och splitternytt. Och permanent. Här kan man testa sig för sexuellt överförbara sjukdomar, men även få råd om sexualitet, säkrare sex, insemination och mycket annat. Personalen har bred HBT-kompetens, men mottagningen är öppen för alla, berättar Leif Persson, utvecklingsansvarig vid Centrum för Sexuell hälsa.
– Vi är otroligt glada och nöjda. Här är det enkelt för patienter att veta var vi finns.
Kommunikationerna och läget är bra. All personal är permanent samlad på ett ställe. Nu kan vi gå tillbaka till full kapacitet.
– Hur viktigt är läget i stan?
– Väldigt viktigt. Bär man på en sexuellt överförd sjukdom är det bra att testa sig så fort som möjligt så man inte smittar andra. Infektionerna utvecklas också och ger skador. Ju tidigare man kommer in om man till exempel har klamydia och HIV desto bättre. Och har du inga symtom måste du komma på eget initiativ. Då är läget viktigt.
– Hur får folk veta att ni finns här på Claesgatan nu?
– Vi går ut med annons i QX. Kanske borde vi finnas på Qruiser också. Många besöker också vår hemsida. Och så sammanföll flytten med att Region Skåne skickade ut ett kort om klamydiatest till alla 20-24-åringar. Det är 76 000 stycken. Så vi har sett en ökad anstormning.
– Att HIV finns bland män som har sex med män vet vi. Men klamydia då?
– Man brukar säga att HIV är stort bland gaykillar och klamydia är stort i heterogruppen. Men vi tar alltid klamydiatest på män som har sex med män och jag tycker det verkar som om klamydia ökar där. Sen finns en särskilt allvarlig variant av klamydia som heter LGV. Den är sällsynt men ger svåra symtom.
– Hur är det med villigheten att testa sig för HIV?
– Några testar sig alldeles för sällan, vart fjärde, femte år, och utsätter sig ändå för risker. En liten grupp vill inte veta om de är smittade, men en del av dem har också väldigt säker sex. Det kan vara ett sätt att manövrera sig utanför smittskyddslagen som säger att man måste tala om ifall man är smittad.
– Hur många av dem som kommer till er är män som har sex med män?
– Det brukar bara vara tio procent. Så vi vill nå ut till fler.
– Och vad kan ni erbjuda kvinnor som har sex med kvinnor?
– Test för alla sexuellt överförbara sjukdomar. Och en barnmorska med koll på hur man hanterar underlivet som lesbisk.
– Vad innebär det?
– Till exempel att kvinnor vart tredje år kallas till cellprov för livmoderhalscancer. Men många lesbiska struntar i det. Vi erbjuder då lesbiska de här proverna.
– Hur är det med insemination?
– Vi kan ta en första diskussion om vilka möjligheter som finns, och det gäller både män som har sex med män och kvinnor som har sex med kvinnor. Sen hänvisar vi till UMAS, sjukhuset.
– Kan man bara komma rakt in från gatan och be att bli testad?
– Man måste ringa och boka tid eller komma upp till receptionen och göra det. Vi gick ifrån drop in, antingen så kom det för få eller för många så det blev kaos.
– Vem är det man får träffa när man kommer hit?
– Om du har symtom får du komma till en läkare. Har du inte det så får du träffa en sjuksköterska för provtagning. Och så har vi två kuratorer med sexologisk kunskap. Det kan vara bra om du har sexuella problem eller mer ingående rådgivning kring sitt sexbeteende eller riskbeteende.
– Men det är inte en mottagning bara för HBT-patienter?
– Det är en mottagning för alla, men vi har satsat mycket på HBT-kompetens. Det finns en stor kunskap i personalgruppen om HBT-personers särskilda behov. Så vi har en kulturkompetens!
– Om man vill prata med någon i personalen som är bög, lesbisk eller bisexuell, kan man säga till särskilt om det då?
– Det skulle kunna gå, men vi har inte definierat oss så. Vem som helst har den kompetensen.
– Du har jobbat med hälsofrågor och HBT länge. När du började med det – hade du då kunnat föreställa dig att det skulle finnas en sån här mottagning i Malmö?
– Nej. Jag var med när vi kämpade för en gayhälsomottagning i 80-talets början. Vi fick nobben totalt. En så här väl integrerad mottagning, vår HBT-kompetens, att sjukhuset kan bistå vid insemination – allt det visar att har kommit enormt långt. Nu finns inget behov av en särskild gaymottagning.
– Är du stolt över att ha varit med om att driva det hit?
– Ja. Det är fantastiskt.

sexuellhalsa.umas.se