Som förväntat valde Europaparlamentet igår att rösta för en resolution som tar avstånd från den nya litauiska lag som förbjuder information riktad till minderåriga om homosexualitet.
I resolutionen slås fast att Europaparlamentet skall bekämpa all form av diskriminering inom EU-länderna. Parlamentet menar att den lag som antogs av det litauiska parlamentet Seimas i somras bryter mot det man förpliktigat sig att följa i såväl EU som internationella överenskommelser om mänskliga rättigheter.
Europaparlamentets kritik riktar in sig mot att den så kallade ”barnskyddslagen” är ”vag och rättsligt oklar och kan leda till kontroversiella tolkningar”.
– Det är viktigt för oss att se att Europaparlamnetet indikerar allvaret med etta fall som vi känner så starkt för, säger ILGA-Europas styrelseledamot Linda Freimane i en kommentar.
Martin K.I. Christensen från samma organisations styrelse påpekar att lagen. trots resolutionen, fortfarande finns kvar.
– Dessutom är vi fortsatt oroade över att det litauiska parlamentet planerar ett nytt förslag som innebär att ”främjande av homosexuella relationer på offentlig plats” kriminaliseras – en utveckling som parlamentets resolution inte tagit hänsyn till.
Resolutionen som fördömer lagen antogs med röstsiffrorna 349 för, 218 emot och 46 valde att avstå.

De nordiska ledamöter i Europaparlamentet som röstade mot uttalandet var Dansk Folkepartis Anna Rosbach liksom danska kristdemokraten Bendt Bendtsen. Morten Messerschmidt från Danskt folkeparti, som annonserat inför EU-valet i danska gaytidningen Out & About var inte närvarande vid omröstningen. Finlands Timo Soini från Sannfinländarna röstade också emot liksom kristdemokraternas Sari Essayah och Eija-Riitta Korhola. Finska centerpartiets representanter Riikka Manner och Hannu Takkula röstade även de emot. Totalt röstade hela fem av 13 finska ledamöter av Europaparlamentet nej till uttalandet mot den litauiska lagen.
Kristdemokraterna Ville Itälä från Finland liksom svenskarna Alf Svensson och Anna Ibrisagic röstade för resolutionen.

I Danmark genomförs en protestaktion mot lagarna i Litauen på Rådhuspladsen klockan 17.15 i morgon lördag 19 september. Engrupp människor skapar då en mänsklig pil som riktas mot Litauen.
– LBL Ungdom uppmanar alla att stödja de initiativ som tas, säger Kristine Østergaard Anderson från den danska HBT-ungdomsorganisationen.

Litauen tar ytterligare censur-steg Grybauskaite vill förändra anti-homolagen Litauisk lag prövas mot konstitutionen Homoseksualumas yra meilė! Homofientlig lag stoppas Press på regeringen om litauisk lag Litauen förbjuder ”hbt-propaganda”