Medan deltagandet i kyrkovalet bland Svenska kyrkans medlemmar i stort förra gången hamnade på omkring 12% visar sig intresset i år vara avsevärt högre bland hbt-personer.
Det framgår av en undersökning som QX Research gjort bland de 107 000 medlemmarna på communityt Qruiser.com.
Totalt svarade 2002 slumpvis utvalda medlemmar som under onsdagskvällen och torsdagsmorgonen loggade in på communityt, på QX Researchs frågor.
Av de 2002 svaren uppgav sig 67,4% vara medlemmar i Svenska kyrkan. Hela 52.9% av de som är medlemmar svarade att de kommer att rösta i kyrkovalet nu på söndag. 21,9% svarade kanske och 25,2% svarade att de inte kommer att rösta.
Andelen som uppger att de kommer att rösta är anmärkningsvärt högt med tanke på att endast 29,8% av de utfrågade svarade att de röstar ”varje gång” i kyrkovalet. Hela 45,3% har aldrig tidigare röstat i ett kyrkoval och 24,9% har deltagit ”någon gång” tidigare.
Populärast parti bland de som svarade är Socialdemokraterna som i undersökningen fick 25,7% av rösterna. Moderata samlingspartiet fick 13% följt av Öppen kyrka med 9,2% av rösterna, Miljöpartister i Svenska kyrkan med 8%, POSK – Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan med 7,9% av rösterna, Folkpartister i Svenska kyrkan med 7,3%, Vänstern i Svenska Kyrkan med 6% och Centerpartiet med 4%.
Alla dessa partier har uttalat sig positivt i frågor som rör hbt-personer undantaget POSK där meningarna inom gruppen är delade.
I undersökningen framgår att 86,3% av de som är medlemmar i Svenska kyrkan anser att homosexuella skall få gifta sig i Svenska kyrkan, 7,4% svarar nej och 6,3% att de inte vet.
För 27,7% av de som svarade var äktenskapsfrågan avgörande för valet på söndag. 38,9% anser det som viktigt medan 24,2% ser frågan som mindre viktig och 9,2% ser den som oviktig. Just frågan om kyrkliga bröllop ser därmed ut att vara ett starkt motiv för hbt-gruppen att delta i årets val.
Tre partier i valet har tagit tydlig ställning mot att homosexuella skall få ingå äktenskap i Svenska kyrkan. Av dessa tre är det Sverigedemokraterna som fått starkast stöd bland de svarande med 4,1% i QX Research undersökning. Därefter följer Kristdemokrater i Svenska kyrkan med 1,5% och Frimodig kyrka med 1,2%.
6,1% svarar att de kommer rösta på ett lokalt parti och 5,2% blank. Seniorpartiet lockade 0,3% röster, Kyrklig samverkan i Visby stift 0,1% medan Skanör Falsterbo Kyrkans väl inte fick någon röst.

Tittar man på hur rösterna fördelar sig mellan sexuell identitet, ålder, bostadsort och könstillhörighet märks stora skillnader i hur man svarat.
Bland kvinnorna har Miljöpartisterna ett tydligt starkare stöd än hos gruppen i stort, 18,5% mot 8%. Detsamma gäller Vänstern i Svenska kyrkan (15% mot 6%) och Öppen kyrka (15,5% mot 9,2%). Moderaterna däremot har endast 5,5% stöd bland kvinnor mot 13% i hela gruppen svarande.
Bland männen är stödet för Socialdemokraterna, Moderaterna och POSK några procent över snittet medan transpersonerna tydligt favoriserar Öppen kyrka med hela 21,4% mot 9,2% för hela gruppen.
En lika anmärkningsvärd skillnad uppstår när man delar upp svaren på sexuell identitet. Det visar att det möjligen förvånande starka stödet för Sverigedemokraterna i undersökningen kan härledas till de svarande som identifierar sig som heterosexuella. Hela 14,1% (mot 4,1% i hela gruppen) av de heterosexuella uppger att de skall rösta på Sverigedemokraterna. I den gruppen är Sd därmed tredje största partiet. Vänstern och Folkpartisterna däremot, har endast 1,6% stöd vardera bland de heterosexuella.
Bland homosexuella är stödet till Sverigedemokraterna endast 2,5%, bland bisexuella 4,9% och bland gruppen ”annat” 6,2%. Utmärkande starkt stöd har även det partiet bland de som bor i Mellanstor stad (7,3%) liksom bland de yngsta (7,1%).


Läs också: Kyrkoval engagerar hbt-rörelsen


Kyrkovalet på söndag väcker stort intresse bland hbt-personer. Bilden från valet 2005


QX Research undersökning gick ut till 2002 slumpvis utvalda medlemmar över 18 år som loggat in på HBT-communityt Qruiser.com under onsdagskvällen fram till torsdag förmiddag. Av de svarade var 78,7% män, 19,3% kvinnor och 2% transpersoner. 52,4% bor i storstad, 24,4 i mellanstor stad, 14,5% i mindre tätort och 8,7% i glesbygd.
6,7% var under 19 år, 57,8% 20-39, 29,3% 40-59 och 6,3% över 60. Av de svarade identifierade sig 63,1% som homosexuella, 25,6% som bisexuella, 6,9% som heterosexuella och 4,4% som ”annat”.
De som svarade att de inte är medlemmar i Svenska kyrkan fick inte frågor om de skall delta i valet, vilket parti de röstar på eller frågorna som gäller om homosexuella skall kunna ingå äktenskap och hur viktig den frågan är för deras val på söndag. De som svarade att de inte kommer att rösta på söndag fick inte svara på frågor gällande parti och hur frågan om synen på äktenskap för homosexuella och dess betydelse för valet av partigrupp.
De partier som ingått i undersökningen är de som ställer upp i valet till Kyrkomötet.
Av 2907 som fick erbjudandet om att delta i undersökningen, tackade 2002 ja.