Den norska regeringen sitter kvar och det gladde deltagarna vid det socialdemokratiska Homonettverkets valvaka på måndagskvällen. Tidningen Blikks nätupplaga rapporterar att det nu totalt blir sex öppna hbt-personer i det norska Stortinget.
Omvalda blir Høyres André Oktay Dahl, Per-Kristian Foss och Bent Høie liksom Arbeiderpartiets Annette Trettebergstuen som av norska gaysajten Gaysir utsetts till landets mäktigaste flata.
Dessutom tar nu Thor Erik Forsberg, för Østfolds valkrets, plats i Stortinget och eftersom regeringen sitter kvar kommer suppleanten för Oslo, Håkon Haugli, med största sannolikhet ta plats i Stortinget.
Till Blikk sa Haugli i natt att valresultatet innebär att ”vi nu kan fortsätta arbetet för lhbt-rättigheter internationellt” och att valresultatet innebär att försöken att förändra landets nya äktenskapslag stoppats.
I valrörelsen har Fremskrittspartiet förklarat att man vill ”utvärdera” den nya könsneutrala äktenskapslagen ”för barnens skull”. Fremskrittspartiet som förutom en, numera förfinad, främlingsfientlig politik hela tiden även har motsatt sig en ändrad äktenskapslag. I valkampen har man valt att lyfta fram att samhället inte skall finansiera assisterad befruktning för lesbiska som sin huvudfråga när det gäller hbt-politik.
Fremskrittspartiet befäste i och med valet sin position som landets klart största borgerliga parti med 22,9% av rösterna, upp 0,9%. Samtidigt tappade det andra antihomosexuella partiet Kristelig Folkeparti 1,2% och gick ned till 5,5%.
Likt i Sverige råder i övrigt en blocköverskridande enighet i de övergripande hbt-politiska frågorna.

*I Norge används lhbt som den politiska bokstavskombinationen – dvs lesbiska, homosexuella, bisexuella och transpersoner

Invalda öppna hbt-personer


Thor Erik Forsberg (Ap)
Håkon Haugli (Ap)