För femte året arrangeras Pride på Gotland, med stor engagemang från Svenska kyrkan och i år även Equmeniakyrkan. I en vecka erbjuds filmer, samtal och festligheter.
Öppningsdagen innehåller Drag-workshop på ungdomsgården Fenix, filmen Sommaren ‘71 samtal om regnbågsfamiljen och så fest på Wisby Bärs!
Under veckan som kommer finns bland annat Aleksa Lundberg på plats, konstnären Maria Norrman berättar om sina projekt och Newcomers som arbetar med nyanlända hbtq-personer presenteras för att aktiveras på ön.
Förutom tisdagens öppningsfilm så visar Folkets bio under veckan totalt fem ytterligare filmer med hbtq-tema.
De giftassugna har två möjligheter att gå sta’ under veckan. På Bildstenshallen blir det borgerlig vigsel och så arrangerar Svenska kyrkan, närmast traditionsenligt, Drop-In vigsel för de som fixat hindersprövningen. I den vackra domkyrkan blir det även en regnbågsmässa och i år har Equmeniakyrkan blivit en aktiv del av Pridefirandet.
Lasse Vallmos från Equmeniakyrkan i Uppsala är med såväl i ett samtal som en mässa i Vårdklockans kyrka. Equmenia är en kyrka som uppstått genom sammanslagning av Metodistkyrkan, Svenska Baptistsamfundet och Svenska Missionskyrkan.


På söndagen sammanfaller Pride på Gotland med Transgender Day of Remembrence. Hos Lila shala blir det en minnesceremoni i arrangemang av Feministiskt initiativ.
Länsteatern på Gotland har under hösten visat Ingegerd Monthan dramatisering av Andreas Bruces liv. En man som levde på ön under 1800-talet och som kämpade för sina rättigheter i en tid där transpersoner inte alls accepterades. Föreställningen har regisserats av Babben Larsson där Malin Karlsson gör rollen som Andreas Bruce som om han levt idag skulle ha sin givna plats under festivalveckan.