I maj röstade den finländska riksdagen om det länge omdiskuterade lagförslaget som ger samkönade par som ingått registrerat partnerskap rätt att adoptera sin partners barn. Lagförslaget vann med klar majoritet och träder alltså i kraft idag den första september. Den nya lagen innebär att en registrerad partner kan adoptera den andra partnerns barn så att barnet betraktas som parets gemensamma. I och med den nya lagen blir barn i regnbågsfamiljer också juridiskt föräldrarnas gemensamma. Barnet kan till exempel få rätt till underhållsbidrag och arv efter den icke-biologiska föräldern. Lagen ger inte samkönade par i Finland rätt att prövas som adoptionsföräldrar till utomstående barn.

Redan första dagen fick socialkanslierna runt om i landet in flera ansökningar och det är inte bara föräldrar till minderåriga barn som ansöker om adoptionsrätt, utan också myndiga barn som vuxit upp med samkönade föräldrar och som nu vill befästa också den juridiska samhörigheten. Idag blir Finland många familjer rikare. Det är bara att gratulera.

Den nya lagen firas med ett färgsprakande familjeläger på gästhem Pellas ute i den åländska skärgården den 11-13 september. Lägret är öppet för alla stjärnfamiljer och aktiviteterna är naturligtvis anpassade efter barnen. Bland annat får barnen träffa den svenska barnboksförfattaren Åsa Lind som numera är bosatt på Åland. Åsa Lind fick år 2003 Nils Holgersson-plaketten för sina böcker om Sandvargen och är nu aktuell med sin första och redan kritikerrosade bilderbok, Dunderlunds bästa bokstav.

Det är den åländska hbt-föreningen Regnbågsfyren som arrangerar lägret och ytterligare information fås på [email protected] och det är också till den adressen man anmäler sig och sin familj.

Äntligen! Adoptionsrätt också i Finland!