I torsdags uttalade Svenska Kyrkans läronämnd sig om Kyrkostyrelsens skrivelse om äktenskapet där man ställt sig positiva till en ny vigselordning som även inkluderar par av samma kön. Detta som en följd av att Sverige sedan den 1 maj har en könsneutral äktenskapslagstiftning.
Svenska kyrkan har tidigare kritiserat valet av begreppet äktenskap i lagtexten, och efter införandet av den nya lagen har en intern debatt förts om kyrkan skall behålla vigselrätten eller ej.
Vid höstens Kyrkomöte diskuteras förslaget till ny vigselordning som i Kyrkostyrelsens förslag gör det möjligt för enkönade par att vigas.
Läronämnden konstaterar att Svenska kyrkan tidigare ställt sig positiva till partnertskap och sett det som förenligt med kyrkans ”tro, bekännelse och lära att välsigna samkönade par”.
”Frågan vi ställs inför nu blir: hur bejakas samkönade relationer på bästa sätt under de nya förutsättningarna?”
Läronämnden säger att såväl ett beslut som innebär att man avsäger sig vigselrätten som att man behåller den är möjliga ur ”läromässig synvinkel”.
I Kyrkostyrelsens förslag skriver Teologiska kommittén att äktenskapet ur -evangelisk-luthersk tradition regelras av civila myndigheter och man menar att det skapelseteologiska perspektivet inte behöver utesluta relationer mellan personer av samma kön. Och man skriver att ”Beträffande ett bibelteologiskt perspektiv gäller att kärleksbudet är överordnat andra bud och förbud i Bibeln.” Den relevanta frågan, säger kommittén är om äktenskap mellan par av samma kön ”skadar eller gagnar människor”.
Beslutet att säga att det är möjligt att bejaka äktenskap även för par av samma kön antogs med siffrorna 12-8 och Läronämnden konstaterar att någon total enighet i frågan inte kommer att nås.
Rörelsen för kristna hbt-personer välkomnar läronämndens yttrande liksom att ärkebiskop Anders Wejryd ställt sig bakom yttrandet.
– Vi gläder oss åt de sex Biskoparna som bejakar vigsel och äktenskap för också samkönade par. Vi beklagar de övriga sex Biskoparnas negativa attityd och reservationer, säger RiksEKHOs ordförande Gunnar Bäckström som konstaterar att rörelsen sedan 80-talets börjat verkar för att samkönad körlek skall bejakas.
Bäckström hoppas att Kyrkomötet i höst just kommer att ”bejaka” kärleken mellan par av samma kön.
– Då kommer vi att vara närvarande och glädja oss att en 30 årig kamp ger resultat. Vi vill också tacka alla de som genom åren har deltagit i kampen för hbt-personer mänskliga rättigheter. Vi beklagar att vissa vill fortsätta att diskriminera och därtill säger sig tala i Guds namn. Var inte så säkra på att Gud är med Er, säger Gunnar Bäckström.
Reservationerna mot läronämndens beslut tar upp ekumeniska problem, det vill säga relationen till såväl evangeliskt-lutherska som andra kristna trosriktningar. Man konstaterar att ingen annan kyrka har en könsneutral äktenskapstolkning och man oroar sig för att kyrkans lära uppfattas som att den styrs av politiker. Barnperspektivet och grundinställningen att äktenskapet är en förening mellan man och kvinna tas också upp i de olika reservationer som totalt sex biskopar skrivit undertecknat.
Biskoparna Carl Axel Aurelius i Göteborgs stift, Esbjörn Hagberg i Karlstads stift, Ragnar Persenius i Uppsala stift och Hans Stiglund i Luleå stift liksom ledamöterna Curt Forsbring, ordförande i Gävle kyrkonämnd och lektorn i religionsfilosofi vid Uppsala universitet Karin Johannesson vill att kyrkan skall avsäga sig vigselrätten. Växjöbiskopen Sven Thidevall liksom Karlstadsbiksopen Hans Stiglund är bland dem som skriver under reservationen som vill att beslutet skjuts upp för att frågan skall kunna diskuteras och utredas vidare.
Uppdaterad 2017-05-09