När programledaren för brittisk Barn TV, Andrew Robertson den 20 juli ingick partnerskap med partnern Craig Atkins var det en strikt juridisk process. De skotska religiöst konservativa ögrupperna Yttre Hebriderna liksom Orkney-öarna har länge försökt begränsa möjligheten för enkönade par att ingå partnerskap. För två år sedan mötte drottningens kompositör Sir Peter Maxwell Davies på problem när han och hans make Colin Parkinson skulle gifta sig på sin hemö Sanday. De gav upp.
Vid årets partnerskap på Isle of Lewis genomfördes en ”värdig protest” av religiösa motståndare till partnerskap. Men för Andrew och Craig blev det en kärleksfylld fest.
Nya siffror från Storbritanniens statistiska centralbyrå meddelar dock att ingångna antalet partnerskap minskar i landet. 2008 ingick 7 169 partnerskap, 3824 av män och 3 345 av kvinnor. Det innebär ett fall med 18 procent jämfört med året innan.
I England föll antalet ingångna partnerskap med 18%, i Wales med endast 4% medan Nordirland tappade 23% och Skottland leder den negativa trenden med 24% färre ingångna partnerskap.
Populärast tid att gifta sig är mellan april och september och flest partnerskap ingicks i Londonstadsdelen Westminster liksom i Brighton and Hove.
Totalt har 33 956 partnerskap ingått sedan december 2005 till slutet av 2008.

Drottningens kompositör nekad partnerskap