Att HIV-positiva som står under fungerande behandling och inte har andra infektioner har omätbara virusmängder är en kunskap som funnits en tid nu.
Vid sitt tal under Regnbågsblocket vid avslutningskvällen i Pride Park tog HIV-Sveriges Lasse Lindberg upp detta tema.
Han hänvisade i sitt tal till den schweiziska aidskommission som förra året konstaterade detta. Och avsaknaden av mätbara virusmängder innebär, sa Lasse Lindberg, att så länge virus ej kan påvisas så smittar man inte.
– Detta ställer oss inför helt nya utmaningar när det gäller hur vi skall bedriva hivprevention och arbeta med frågan över huvudtaget. Jag frågar mig; är politiker, myndigheter, sjukvård och organisationer beredda på den utmaningen? Vi på Hiv-Sverige är det!
Han hänvisade till officiell statistik som visar att ”bland alla de miljoner sexmöten mellan en person med omätbara virusmängder och en hivnegativ person, runt om i världen de senaste åren har man inte kunnat hitta något fall där någon har blivit smittat”.
– Det är till och med så att det är mer riskfyllt att ha sex och använda kondom med någon som inte vet om att han eller hon är hivpositiv än att ha osäker sex med en hivpositiv person med omätbara virusmängder, sa han vidare.
Budskapet från Lasse Lindberg och HIV-Sverige är inte att man nu kan sluta använda kondom. Hiv-positiva med omätbar virusmängd som får andar infektioner kan bli smittsamma igen.
– Kondomen blir nu ännu viktigare, sa han och la till att regelbunden hiv-testning, för att om man är hiv-positiv kunna få tillgång till behandling och därmed bromsa hiv-epidemin.
– Det gör också att vår lagstiftning med informationsplikt är helt uppåt väggarna, mer nu än någonsin förr. Varför skall en person som omöjligt kan smitta andra vara tvingad att gå om kring och berätta om sin hivstatus?, frågade han och slog fast att det nu inte finns någon anledning att vara rädd för hivpositiva, få panik om kondomen skulle spricka och det finns ingen anledning av hivpositiva skall se sig som smittofara.
– Nu kan vi äntligen få bort stigmatisering och diskriminering på allvar, sa han och uppmanade alla att ta till sig informationen att 90% av hivpositiva i Sverige har omätbara virusmängder. Fixa kondom och ha en underbar kväll!
– Om personen däremot inte vet, aldrig har testat sig eller testade sig för typ två år sedan och var negativ då…. Då skall ni vara extra försiktiga, för det är i såna fall som den största smittspridningen sker, avslutade han.
Under Pride-veckan gikc också vänsterpartiet ut och tog ställning för att informationsplikten skall tas bort ur svensk lagstiftning.
– Vi hade fel när smittskyddslagen infördes. Det är viktigt att vara tydlig med det, sade Lars Ohly i ett pressmeddelande inför att han och Cege Hedén presenterade partiets program för att förändra svensk smittskyddspolitik. Förutom att ta bort informationsplikten för hivpositiva vill man bland annat ha en bortre gräns för de tvångsvårdsmöjligheter av hivpositiva som finns idag.