Även denna sista dag på konferensen var en av de få närvarande svenskarna deltagare i en rad workshops. Hans Ytterberg har varit med i workshopspaneler för att dela med sig av svenska och europeiska erfarenheter kring mänskliga rättigheter för hbt-personer.
Förutom Thomas Hammarberg och bland andra forskaren Pia Laskar, Suzanne Larsdotter från RFSL i Stockholm och Elisabeth Nidsjö från Malmö var det, som vi tidigare noterat ytterst tunn blågul representation. Garanterat har jag missat att omnämna några deltagare – men tunt har det varit!
De två sista plenarsessionerna handlade om skillnader mellan regioner och mål inom hbt-rörelsen.
Pascal Lèpine från International Gay and Lesbian Chamber of Commerce beskrev sig som aktivist inte affärslivet. Detta gick inte helt enkelt hem i alla konferens-stugor. Vid frågestunden framfördes misstänksamma åsikter om varför affärslivet skall bry sig om hbt-världen. Lèpine framhärdade dock behovet av att arbeta för att förändra även äffärsvärlden.
Under konferensen har det varit tydligt hur olika aktörer bygger sina strategier utifrån respektive verksamhetsområde. Fokus har lagts på att använda det juridiska systemet, se affärsvärlden och ekonomiska påtryckningar som en strategisk väg, agera för reformer i religiösa sammanhang liksom att ha vetenskap som arena. Och självklart en mer ”gatubetonad” hbt-aktivism.
Helt logiskt har det blivit uppenbart att olika strategier används i olika länder beroende på legala och sociala situationer. Det ”globala syds” irritation över det ”globala norr” handlar huvudsakligen om just att i södra halvan av jordklotet arbetar man i ekonomiskt svagare länder och ofta i länder där homosexualitet på ett eller annat sätt är kriminaliserat.
Avslutande plenarsessionen samlade högt rankade experter på mänskliga rättigheter. Thomas Hammarberg, Marcia Kran som representerade UN High Commissioner for Human Rights, liksom de två FN-rapportörerna kring mänskliga rättigheter Vitit Muntarbhorn från Thailand och Fikile Vilakazi från Sydafrika.
Debatten dessa förde handlade oms amspelet mellan de ”på golvet” och de som arbetar med att bevaka att länder följer mänskliga rättigheter.
I en videoinspelning klargjorde FNs kommissarie för mänskliga rättigheter Navanethem Pillay att deklarationen om mänskliga rättigheter, som alla FNs medlemstater förbundit sig att följa, gäller alla människor. Med betoning på just alla.
– Det handlar inte om att alla är lika men några mer lika än andra, sa hon.
Marcia Kran uppmanade alla hbt-personer världen runt att utnyttja den möjlighet som Kommissiarien för mänskliga rättigheter ger. För att de skall kunna agera måste de ha konkreta fall att utgå ifrån, förklarade hon.
Thomas hammarberg gick hårt åt de länder i främst östra Europa som regelmässigt förbjuder Prideparader.
– Detta är inget annat än att förneka sina medborgare yttrandefrihet, sa han.
Under slutsessionen kunde det live rapporteras om två aktuella nyheter.
Aditya Bondyopadhyay från Indien berättade att Högsta domstolen i Pakistan just slagit fast att transpersoner skall omfattas av landets lagar om mänskliga rättigheter. Ett beslut han menade är en ”dominoeffekt” av New Dehlis Högsta domstols beslut att avskaffa landet sodomiförbud.
Frank Mugisha från Uganda var dock tvungen att vädja till konferensen om stöd mot en ny lag som nu är klar att antas av parlamentet som kommer göra det kriminellt att bedriva arbete för hbt-personers rättigheter. Han uppmanade alla att nästkommande vecka, då lagen antas bli antagen av parlamentet, demonstrera utanför Ugandas ambassader och konsulat.
Den höga kvalitén på konferensen illustrerades av att det endast var en tokstolle som tog tid under den sista plenardiskussionen. En manisk tobaksmotståndare från Kanada tog upp tid med att strax efter Frank Mugishas starka vädjan om stöd, kräva ett gemensamt uttalande mot tobaksindustrin. Kanske tur ändå att inte Stockholm Pride var på plats detta år med tanke på den kritik som framförs av Non smoking Generation!
Innan avtackningarna av alla engagerade i konferens presenterades så Copenhagen Catalogue of Good Practice, med exempel från världens hörn om hur man kan arbeta för att föra arbetet för hbt-personers rättigheter vidare.
Ladda ner Copenhagen catalogue of good practices som PDFUppdaterad 2021-11-20