På måndagsmorgonen öppnade Människorättskonferensen. Omkring 750 deltagare från 80 länder diskuterar en lång rad teman bland annat med målet att ta fram Copenhagen catalogue of good practices. Den kanadensiska politikern Svend Robison och Danmarks mångårige hbt-kämpe Axel Axgil var bland invigningstalarna.
95-årige Axel Axgils möttes av stående ovationer när han var med och öppnade konferensen. En konferens som är en del av World OutGames. Teman under konferensen tar i olika block upp mänskliga rättigheter, affärslivet, arbetsplatsen, kultur och media, hälsa, utbildning, sport, familj och sexualitet.
Den kanadensiske politikern och mångåriga hbt-aktivisten Svend Robinson var en av huvudtalarna under invigningsceremonin idag.
Han charmerade de danska deltagarna genom att berätta om sina danska rötter och att han som liten pojk var i Danmark. Han framförde också en hälsning på danska.
– Jag välkomnar speciellt de personer som kommer från de 70 plus länder i världen där homosexualitet är kriminaliserat. Många av dessa har varit en stor inspirationskälla i sina hemländer.
Robinson tog också upp att det är 40 år sedan som Stonewall-revolten genomfördes i New York. En revolt som lett till många framgångar vad gäller hbt-rättigheter.
– Men många utmaningar återstår, sa han. Just nu avkriminaliseras homosexualitet i Indien, men i Burundi har man kriminaliserat och Uganda är på väg åt samma håll och i Litauen har man helt nyligen antagit en mycket dålig lag.
– I våra länder, även här i Danmark, visar det sig även att självmordsfrekvensen är fyra gånger högre bland hbt-ungdomar än andra.
Virginia Apuzzo, som bland annat arbetat i Clinton-administratioen och med hbt-kamp i 35 år berättade att Stonewallrevolten inspirerade henne att lämna sina katolska klostersystrar för att engagera sig i den lesbiskt feministiska kampen. Efter applåder och jubel sa hon.
– Nå, det är nog inte så stor skillnad på dessa två!
Hon citerade Vaclav Havel och talade om de totalitära regimernas behov av att upprätthålla lögnen.
– Men det behövs bara att någon ropar ”Kejsaren har inga kläder”, så faller deras strategi, sa hon.
Hon talade om sin historia från en tid då det inte fanns något namn för vår kärlek och identitet och jämförde med hur en mängd bilder av förtryck men också motstånd idag sprids genom media och Internet. Där ser hon möjligheten att bryta totalitära regimers lögner. I sitt tal framförde hon tanken att hbt-kampen är en del i ett större sammanhang med rättigheter som inte enbart kan stanna vid våra specifika frågor.
För en av världens kanske mest kände öppet homosexuella idrottare, basketspelaren John Amaechi blev hans sport-engagemang en stor befrielse.
– För första gången kände jag mig utvald, jag var svanen och inte den fula ankungen, sa han.
Men han varnade för en naiv syn på idrott. Medan många politiker talar om sport som alena saliggörande så framförde Amaechi att den både kan vara god och ond. Sportens dualism som han kallade det.
– Den kan lyfta människor men också dela upp oss och trycka ner oss. Sporten i sig är inte totalt nobel utan det är med våra egna kvaliteter som vi kan ge den våra bästa eller våra sämsta sidor.
Johan Amaechi, som idag är verksam i Manchester, menar att fokus måste sättas på ledarna inom idrotten. De är deras attityder och beteenden som påverkar såväl aktiva idrottare som fansen.
– Förändring händer inte av sig självt, underströk han.
World OutGames Köpenhamns ordförande Uffe Elbæk tog upp ett traditionellt och fortfarande aktuellt tema inom HBT-rörelsen
– Det som är osynligt finns inte och det som inte finns har inga rättigheter. Detta är en verklighet för så många hbt-personer världen runt.
Axel Axgils, 95 år och en av grundarna av hela den skandinaviska hbt-rörelsen hyllades av konferensens deltagare.
Se hela Axel Axgils tal, engelsk tolkare Inge-Lise Poulsen
Vid den andra plenarsessionen efter att en lång rad workshops hållits, talade om hbt.aktivism från ett globalt perspektiv. Panelen leddes av svensklettiska Linda Freimane och inleddes av Cleve Jones, som i filmen MILK spelas av Emile Hirsch
– Jag förstår att ni är besvikna att det inte är Emile som är här, sa han leende. Men jag var så vacker en gång… under åtta veckor!
Jones som idag är engagerad i det amerikanska hotell- och restaurangfacket och är hiv-aktivist beskrev USA som idag väsenskilt från Bush-eran.
– USA har från november förra året börjat ett nytt kapitel i sin historia, sa han och syftade på valet av President Barack Obama.
Under Bush era valde den amerikanska hbt-rörelsen att sluta att försöka påverka nationellt. Istället fokuserade man på att bygga organisationer och vinna strider på det lokala planet.
– Valet av Barack Obama visade att verklig förändring kan ske i USA. Men i samma sekund som vi kände att förändring är möjlig, så såg vi att de rättigheter vi kämpat för kan försvinna i ett ögonblick. Det när Propostion 8 röstades igenom i Kalifornien.
Att Propositon 8 abrupt avskaffade Kalifornien nya könsneutrala äktenskapslagstiftning blev en chock, inte minst för unga i USA. Cleve Jones menar dock att filmen MILK gett ny råg i ryggen till de många unga som inte kände till historien om den seger som gayrörelsen vann i slutet av 70-talet. Lite senare under sessionen, när transaktivister hårt kritiserade konferensarrangörerna för att för få transpersoner ingår i de större paneldiskussionerna, formulerade han sitt budskap:
– Organisera er, organisera er, organisera er!
En tydligt pessimistisk paneldeltagare var Parvez Sharma som gjort filmen A Jihad for Love. Filmen beskriver muslimsk troende hbt-personer.
– Filmen kan vara ett stöd för de som lever i religiösa miljöer och visa att de inte är ensamma, sa han.
Men den stridslinje som formas mellan religion och hbt-rörelsens kamp såg han på med stor pessimism.
– Det finns ingen enkel lösning, konstaterade han och menade att den islamiska världen varit och är tillåtande vad gäller det privata, men i det offentliga har traditionen en hård moralisk linje.
– Några av de häftigaste festerna jag varit på är i Teheran, berättade han men ville inte ge detaljer!
Det som händer nu när hbt-frågor blir offentliga är att de hamnat i mullorna händer, sa han och fortsatte:
– Jag tror inte att homosexuella, många av oss, kan hitta stöd inom den religiösa kontexten. Jag är pessimistisk kring hur homosexualitet och Koranen skall lösas, liksom att jag tror att i vår livstid så kommer inte Vatikanen säga att det är OK att vara homosexuell. Teologiskt gnabb kan vara kontraproduktivt och jag tror inte att vi hittar svaren i de religiösa texterna.
Samtidigt påpekade han att majoriteten av den muslimska hbt-världen inte lever under Sharia lagar, utan snarare kolonialtidens sodomilagstiftning.
I efterdebatten konstaterade han att det vid flera tillfällen, bland annat vid Jerusalem Pride och i reaktionerna på avskaffandet av sodomilagarna i Indien bildats enad front bland religiösa riktningar i fördömandet av hbt-personers mänskliga rättigheter.
– Finns det något vi gör är det att föra de stora religionerna samman, sa han till publikens ironiska jubel. Så om vi fortsätter ha sex och älskar varandra så bidrar vi garanterat till att de möts över religionsgränserna.
Den mest hyllade paneldeltagaren blev utan tvekan Kemone Brown, en ung lesbiskt feministisk aktivist från Jamaica som beskrev hur hon stridit för sina rättigheter. Hon kritiserade tanken att man skall ta det lugnt och gå steg för steg.
– Jag behöver kvinnorättigheter nu och hbt-rättigheter nu! Varför inte nu? frågade hon retoriskt och uttryckte en önskan om hbt-aktivism som bygger allianser genom att tålmodigt påverka sin omgivning.
– Det är ett stor arbete men det behövs göras. Lagen ger dig inte friheten att älska, utan det är människors tankar och hjärtan som måste ändras.
En märkbart rörd Suk Hong berättade om det helvete han utsattes för i Korea efter att han som första mediakändis kom ut som homosexuell. Tre år kritiserades han hårt och fick inga jobb.
– Jag funderade på att lämna Korea, till och med på att ta livet av mig, sa han. Men jag ville inte låta det konservativa koreanska samhället knäcka mig, så jag började föreläsa.
Idag är det en stor förändring på gång även om regeringen bygger sin politik på ”kristna principer”. Han själv får numera jobb och i en Reality-TVshow visas unga homosexuella som är på väg att komma ut.
International Conference on LGBT Human Rights kommer att anta The Copenhagen Catalogue of Good Practices. En listning av goda exempel på hur man kan arbeta för att förbättra situationen för homo- bisexuella och transpersoner. På tisdagen presenterar IGLCC (International gay and lesbian chamber of commerce) ett första International Business Equality Index och en rad andra principer och uttalanden är tänkta att komma ut av konferensen.
Konferensen består av en mycket imponerade samling av ledande hbt-aktivisterna från hela världen. Kritik har dock framförts över att den genom den höga deltagaravgiften på över 2000 danska kronor är stängd för vanligt folk. Genom ett stödprogram har dock 180 deltagare från länder och organisationer som inte har stark ekonomi getts möjlighet att delta.
Uppdaterad 2016-12-01