Vladimir Simonko från Lithuania Gay League hoppas idag, dagen efter att landets parlament för andra gången antog en lag som förbjuder information om bland annat bi- och homosexualitet, att lagen skall falla vid en prövning i landets konstitutionsdomstol.
Det är det liberala partiet i parlamentet som valt att sända lagen för prövning i domstolen.
LGL säger att lagen kommer att innebära att positiv information om bi- och homosexualitet kommer förbjudas på skolor, men även via Internet och offentliga platser.
LGL är än mer oroade över att det under hösten planeras ytterligare förslag till parlamentet där ett tillägg i strafflagen kommer göra det olagligt för såväl privatpersoner som organisationer att ”propagera” för homosexuella relationer. Straffet som diskuteras är att dömas till arbete, böter på upp till 1500 Euro eller fängelse.
– Det handlar om grovt homofoba lagar som diskriminerar på grund av sexuell orientering, nekar yttrandefrihet och begränsar HBT-personers rätt till utbildning, information och ett vardagsliv. De panikartade reaktioner inför det planerade Baltic Pride-firandet i Vilnius den 7-9 maj nästa år överskuggas nu av tydliga brott mot internationella och Europeiska överenskommelser kring mänskliga rättigheter. Överenskommelser som Litauen är del av.
Under torsdagen gör den nyvalde presidenten Dalia Grybauskaite sitt första besök i utlandet efter att hon tillträtt. Besöket går till Stockholm och EUs ordförandeland Sverige där hon möter statsminister Fredrik Reinfeldt.
Från statsrådsberedningen kan man idag inte säga om frågan om den nya lagen kommer att tas upp i de överläggningar som sker under torsdagen.
I morse kommenterade jämställdhetsminister Nyamko Sabuni lagen.
– Det är olyckligt, sa hon via telefon till TV4 Nyhetsmorgon. När de flesta andra länder arbetar för att stärka hbt-personers rättigheter är det olyckligt att Lettland går den väg de valt.
Nyakmo Sabuni menade Litauen men blandade under intervjun ihop det med grannlandet Lettland. Hon fortsatte och konstaterade att beslutet fattats av folkvalda i ett parlament och menade att det är genom dialog man då kan agera.
– Vi kommer självklart att ta upp den här frågan under vårt ordförandeskap, lovade Nyamko Sabuni i Nyhetsmorgon.
Sveriges ambassadör i Litauen, Ulrika Cronenberg Mossberg, beskrev Litauen som ett konservativt samhälle och berättade att delar av media länge bedrivit såväl en antihomosexuell som antisemitisk kampanj.
– Det finns starka strömningar bland folk i gemen om vissa värderingar som stöds av katolska kyrkan. En av dessa värderingar är att homosexualitet är synd. Det är inget ovanligt och finns i de flesta länder som tidigare låg under Sovjetunionen.
Om möjligheterna att påverka jämförde hon med att det i år är 40 år sedan Stonewall-revolt exploderade i New York.
– Det är i det tidsperspektivet vi arbetar. Vi arbetar i en svag vind som förhoppningsvis kommer att blåsa snart. Det här kommer att vända långsamt. Hbt-rörelsen i Litauen har det väldigt svårt.
RFSLs vice förbundsordförande Ulrika Westerlund, som medverkade i sändningen krävde ett tydligt ställningstagande från Europas regeringar.
Uppdaterad 2021-11-20