International Day Against Homophbia, numer även Transphobia, har arrangerats sedan 2005 till minne av att WHO avskaffade sjukdomsklassifikationen av homosexualitet den 17 maj 1990.
Även i år genomfördes arrangemang runtom i världen.
I Rio de Janeiro deltog miljöminister Carlos Minc i den IDAHO-marsch som stadens hbt-rörelse organiserat.

IDAHO i Sankt Petersburg

I totalt 40 ryska städer gick hbt-rörelsen ut med en uppmaning till sympatisörer att släppa upp mångfärgade ballonger i himlen. I Sankt Peterburg samlades omkring 250 personer, i en tydlig kontrast mot scenerna i Moskva i lördags, till en manifestation där man släppte upp ballonger för att hedra offren för homo- och transfobiskt våld. De två grupper som arrangerande det man kallar en Rainbow Flashmob, var Vykhod och LesbiPARTYya. Deras budskap är att ”Vi tänker inte längre agera som om vi inte fanns”.

I Göteborg i samband med HBT-festivalen hölls en parad och högmässan i domkyrkan tillägnades IDAHO-dagen. I Stockholm stod Litauen i fokus då aktivister genomförde en protest utanför landets ambassad.
Protesten som arrangerats av litauiska aktivister med stöd av Sveriges förenade hbtq-studenter och den nordiska studentorganisationen ANSO, protesterade mot en ny lag som skall ”skydda minderåriga” mot ”skadliga effekter av offentlig information”. Lagen antogs av det litauiska parlamentet i december 2008 och när den prövades av kommittén för mänskliga rättigheter den 16 april i år så utökades listan över det som anses ”skadligt” till att utöver homosexualitet även omfatta bisexualitet och flerpartsrelationer.
På Sergels Torg hölls även en manifestation för att uppmärksamma dagen.
I San Francisco hölls den första (!) IDAHO-manifestationen som valde att fokusera på situationen i Irak. Bakom protesten som hölls i gaydistriktet Castro stod gruppen Gays without borders.
I Danmark valde hbt-rörelsen LBL att fokusera på transfobi och man kräver att transdiagnoser tas bort från landets sjukdomsdiagnosregister. LBL välkomnar att man i Frankrike iför IDAHO-dagen valt att ta bort transdiagnoserna.
I Paris hölls i fredags den internationella kongressen för mänskliga rättigheter, sexuell orientering och könsidentitet. 15 länder varav tre afrikanska fanns representerade. Kongressen är ett initiativ från Nederländerna, Frankrike och Norge och har som syfte att utveckla samarbetet mellan medlemsstater och organisationer för att bekämpa homo- och transfobi.
Vid mötet sa franska ministern för mänskliga rättigheter, Rama Yade att mötet är att se som ett ”laboratorium för idéer för de människor som världen över försvarar hbti (homo- bi-trans och intersexuella) men även för stater för att föreslår juridiska och politiska lösningar för universella mänskliga rättigheter.

Läs även 250 protesterade mot homofobi