Enligt den demokratiska kongressledamoten Polls som representerar Colorado är de ”ofattbara brotten mot mänskliga rättigheter”, ”utförda av offentliga regeringsrepresentanter från inrikesministeriet”.
”Även om jag inte vet om dessa avrättningar är sanktionerade på högsta nivå, är det ändå oroande att regeringsrepresentanter och statligt finansierade säkerhetsstyrkor är involverade i tortyr och avrättningar av hbt-personer”, skriver Polls till Patricia Butenis, USAs chargé d’affaires vid den amerikanska ambassaden i Irak.

Jared Polls med sin partner Marlon Reis efter valsegern i höstas

Polls säger att den amerikanska regeringen ”verkar i stort sett vara omedveten om att dessa avrättningar av homosexuella och transpersoner har kunnat genomföras i Irak”, och har gett uttryck för ”en ovilja till att ta dessa anklagelser på allvar och undersöka bevisen från internationella organisationer som bevakar mänskliga rättigheter.”

Rapporter om de väntade avrättningarna kom först från Iraqi LGBT-grundaren Ali Hill, som startat organisationen i London efter att han flytt Irak.

I en nyligen genomförd telefonintervju säger Hill att han inte känner till vilken regel som skulle kunna ge dödsstraff för att man tillhör en illegal organisation.

– Det är vad de fått höra av en domare under ett kort domstolsförhör, sa han. Jag tror inte att det ingår i den irakiska konstitutionen som ett brott som kan straffas med döden. Domstolen var… som en känguru. Det var kortfattat och de närvarande fick ingen juridisk assistans och kunde inte försvara sig inför en sådan domstol. Enligt våra informationer har dessa fem medlemmar dömts till döden för att ha utfört aktiviteter för en på irakisk mark förbjuden organisation.

Scott Long, chef för Human Rights Watch HBT-avdelning sa: ”Vi försöker med hast att avgöra vilka de (dömda männen) är och vad som hänt… Tillsammans med andra organisationer, medlemmar av Kongressen och engagerade aktivister gör vi allt vi kan för att undersöka och avgöra vilka som fängslats och vad som kan hända med dem. Såväl de amerikanska som irakiska myndigheterna måste undersöka anklagelserna omedelbart.”
Vid vår pressläggning var Long i Irak för att få fram mer information.

Förutom osäkerheten kring vilket brott männen kan ha anklagats för, är det även oklart om samkönade sexuella kontakter ens är illegala i Irak. Några nyhetsrapporter uppger att de inte är det, några säger att straffet är upp till sju års fängelse och åter andra har uppgett att det är belagt med dödsstraff. En lång text på Wikipedia reflekterar frågan och förvirringen kring den.

The International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Associations rapport ”State-Sponsored Homophobia – A world survey of laws prohibiting same sex activity between consenting adults” uppger: ”Irak återinförde 1969 års strafflagstiftning efter den amerikanska invasionen 2003. Strafflagen förbjuder inte frivilliga sexuella aktiviteter mellan vuxna. Men då landet är i krigstillstånd och upprätthållande av lagen inte fungerar fullt, agerar dödspatruller i landet och mördar homosexuella.”

Hill kallar frågan om samkönat sex är förbjudet i Irak som ”liggande i en mycket grå zon”.
– Det finns inget tydligt (i lagen) varken om straff eller legalisering av homosexualitet, sa han. Men från det vi hört och sett på plats, är det uppenbart illegalt.

Länk till Iraqi LGBT UK

”Troligen” farligt i Irak säger Migrationsverket