Jag reser relativt ofta till Berlin och ska här försöka guida dig till några av mina favoritställen. I kronologisk ordning, dessutom. Självklart börjar vi på natten när det gäller mitt Berlin.

BAR: MÖBEL OLFE
-När jag var på Möbel Olfe för ett tag sedan satt jag med en kompis och funderade på om man inte bara skulle sadla om och göra en lika grym bar i Stockholm. Någonstans där allt går i grönt ljus, skyltdocksben hänger från taket, en discoboll omfamnad av renhorn, gigantiska öl… Men det behövs inte; Berlin är ju så nära. På torsdagar har de lätt den bästa kvällen, fullpackat med heta män och grym musik.
QX’s egen Roger Wilson upplyste mig senast om att torsdagar på Möbel Olfe är lika med ”skäggkväll” – dumpa hyveln!
Möbel-Olfe i QX GayMap

KLUBB: BERGHAIN/PANORAMA BAR
-Med en kapacitet på 1 500 personer, Funktion One-ljud, en ständigt pågående kavalkad av världens bästa DJ’s, vågar jag påstå att Berghain är världens bästa technoklubb just nu. Om du inte har varit här förut är det ganska fint att börja upplevelsen på Panorama Bar på fredagsnatten. Funkig minimal, badrumskakel, gummerad bar och Wolfgang Tillmans-foton på väggarna. På lördagen öppnar även nedre planet, det gigantiska betongpalatset Berghain, vilket förändrar klientelet ganska drastiskt. Hårdare techno och mer hedonism. Jag brukar säga att ”efter jag gått ner i helvetet har jag svårt att anpassa mig till himlen igen”, vilket känns ganska talande för vad jag försöker förmedla. Berghain har dessutom inga speglar eller reflekterande ytor och totalt fotoförbud råder. What goes on at Berghain, stays at Berghain.
Berghain i QX GayMap

LUNCH: NOODLE KING
-Efter en natt av ganska hårt festande när benen känns totalt sönderdansade, kan det vara bra att äta något innan du går och lägger dig. Lunch!
Asiatiska Noodle King i Friedrichshain känns som något som skulle kunna ta fart och bli en av världens största kedjor. Sjukt god prisvärd mat som serveras av en väldigt omtänksam och vänlig personal. Vill du ha grisig buffé så får du leta vidare, det mesta här känns vietnames- eller thaiinspirerat, vilket oftast betyder koriander och att kunna känna smaken på alla ingredienserna.
Perfekt att börja dagen med. Eller att fylla på med för att inte vakna som ett monster efter nattens äventyr…

Noodle King har ingen egen hemsida, men här finns info:
Noodle King i qype.comp

SKIVAFFÄR: HARD WAX
-När jag är i Berlin och har vaknat till liv är det omöjligt att inte gå till Hard Wax, stans bästa skivaffär. Här kan du hitta massa klimpar som aldrig sprids digitalt eftersom mycket av det endast släpps på vinyl. Det kan vara svårt att hitta butiken, belägen på en innergård uppe i ett trapphus på typ fjärde våningen. Väl inne om du letar efter något du inte kan hitta så fråga personalen, de har plåtkoll. De flesta av dem är residenter på Berghain eller är lokala stjärn-DJ’s. Passa också på att kolla upp gratistidningen Groove när du ändå är här, den innehåller massa bra tips om musik och klubbar.

Paul-Lincke-Ufer 44a – Kreuzberg
Hardwax.com

KLÄDER: APARTMENT/CASH
-När det handlar om att shoppa kläder i Berlin är det ganska snabbt avklarat. Priserna är rätt lika de vi har här i Sverige och utbudet är faktiskt nästan sämre. Till undantaget hör dock Apartment i Mitte. Övervåningen är ett galleri (som ibland helt tomt, det går att hyra) och en bit in i lokalen finns en spiraltrappa ner till det grymmaste du kan hitta i designerväg i Berlin. Kläder, accessoarer och skor för herr och dam från; Rick Owens, Raf Simmons, Undercover, Les Chiffoniers, Nude, Pepper & Pistol mfl. Är du opepp på att handla så är det rätt schysst att gå hit bara för att butiken är så grymt inredd. Handlar du inte för att du är pank så finns minibutiken Cash runt hörnet, där hänger gamla säsonger från Apartment blandat med vintage.

Alexanderplatz – Mitte
apartmentberlin.de

MIDDAG: SCHNEEWEISS
-På Schneeweiss får du fantastisk österrikisk mat i en stämningsfull miljö. Ok, jag minns inte så mycket mer om maten, förutom att den var väldigt god (jag är extremt kräsen när det kommer till käk). Hela Berlin åker till Schneewiss för att äta, om det kan återfå förtroendet… Varför jag inte minns kommer jag strax till. Mijön minns jag dock! Allt går i vitt -utan att bli kallt och tråkigt, en lång bar som blir ganska befolkad mot natten och ett rökrum längst bak med öppen spis och stor matta. Perfekt. Priserna är lite högre på Schneeweiss, men som sagt, dyrt är fortfarande billigt när det kommer till mat i Berlin. Jo, varför jag inte minns så mycket beror på Schneeweiss fantastiska hallonlikör. Om du är som jag som uppskattar saker som Vodka on the rocks, så är det här definitivt din grej. Var försiktig! Tre såna här och jag hittar inte ens ner från stolen.
Schneeweiss i QX GayMap

KONST: GALLERIE ALEXANDRA SAHEB
-Jag är verkligen ingen konstkännare men uppskattar fortfarande inspirerande kreativa verk i de flesta former. Det känns som man bör hinna med åtminstone något galleri medans man är i Berlin. Gallerie Alexandra Saheb är ett av mina favoritgallerier, dedikerat till unga moderna konstnärer inom olika områden. Stefan Schuster, Reynold Reynolds, Kei Takemura och Steven Blacks är några av galleriets favoriter. Utöver själva konsten är de två kvinnorna som driver galleriet även kända för att ha de bästa vernissagefesterna i stan! Blir du sugen på mer konst så är området Augusstrasse perfekt, det vimlar av små, experimentella gallerier här.

Linienstrasse 196
alexandrasaheb.de