Utan förvarning och i tysthet har delstaten Floridas turistmyndigheter tagit bort information riktad till hbtq-turister. Det rapporterade NBC News om förts.

Florida har tidigare satsat hårt på att locka gayturister, men med delstatens allt mer aggressivt anti-hbtq-politik så har attityderna ändrats.

På delstatens turistsida VisitFlorida.com fanns sedan 2021 en egen landningssida där tips om gayevent och aktiviteter för hbtq-besökare samlades.

Sedna 2021 har lagar som bland annat begränsar hur skolor får tala om samkönade relationer och transidentitet, vilka böcker om hbtq, feminism och svart historia som får finnas i skolorna, möjligheten för unga transpersoner att delta i skolidrotten. Stöd till att öka mångfalden på högskolorna har dragits tillbaks. Delstaten försökte även, utan att lyckas, sätta åldergräns för att titta på dragshow och guvernören Ron DeSantis har under flera år hamnat i en strid med Disney sedan de protesterat mot delstatens ”Don´t Say Gay”-policy, dvs att aldrig nämna samkönade relationer i skolan.

De politiska insatserna riktade mot delstatens hbtq-medborgare har fått turister sugna på värmen att tänka till. En av landets största hbtqi+organisationer, Human Rights Campaign, utfärdade förra året en resevarning gällande Florida. I en undersökning, baserad på 2300 svarande, som i april i år publicerades av the International LGBTQ+ Travel Association (IGLTA), menade 52% av amerikanerna och 49% av internationella svarande att de tvekade till eller beslutat sig för att helt avstå från att besöka Florida på grund av de anti-hbtq-lagar som införts.

Samtidigt svarade 66% av amerikanerna och 59% av de internationella turisterna att de kunde tänka sig att besöka hbtq+vänliga städer i delstater och stater som annars har anti-hbtqi-lagar. Det är en positiv signal för traditionella gaydestinationer som Miami Beach, Key West, Fort Lauderdale och Wilton Manors som i sin turistinfo via VisitLauderdale.com utropar sig till Södra Floridas hbtqi-huvudstad.