Kuben och Gråmössa, Insikten och Ateljén. Eller varför inte en glampingstuga? På den lilla ön Idöborg i Stockholms Skärgård finns många sätt att bo. Allt från att hyra ett helt hus (Vita Villan) till att bo i ett dubbelrum med delat badrum. Vi checkar in på Gråmössa, en stuga med två sängar och bäddsoffor, en terrass med utsikt över havet. Och ett utrustat kök där vi kan laga vår egen mat om vi vill. Det vill vi inte. Vi vill äta på Strandbaren.
Det är söndag. Vädret är…sådär, det är visserligen soligt och vi har en vacker blå himmel, men det är blåsigt och inte särskilt varmt. Vi anländer med båt från Stavsnäs, tar ca 30 minuter och kostar 104 kr per person. Vi har fått mail om att vi ska bo i stugan Gråmössa och att nyckeln ska sitta i dörren. Ön är bara ca 200×300 meter och ägs av släkten Kreuger, ni vet han Tändstickskungen. Från bryggan leder grusvägar fram till husen och stugorna. Vi följer stigen och skyltarna. Allt stämmer. Men nyckeln i dörren går inte rubba så vi kan inte låsa om oss.
Vi tar en promenad runt ön, det tar bara några minuter. Det är nästan helt öde men vi möter ändå ett lesbiskt par som kommer hand i hand…
Vi går till Strandbaren som är själva hjärtat på ön. Här ligger baren, restaurangen, bastun, stranden och bryggan. Ett mindre sällskap bastar medan vi tar ett glas rosé i solen och pratar med tjejen i baren, det här är hennes andra dag på jobbet. Idöborg har visserligen öppet året om men det är nu på sommaren det lever upp ordentligt.
Blåsten gör att vi sätter oss inomhus när det är dags för middag. Menyn känns både spännande och kul. En sån där meny där det är lite svårt att välja för man vill ha så mycket. Vi testar råbiff och friterad avokado(!), det blir fläskschnitzel och abborre (som är lite av Strandbarens specialitet). Kocken kan sin grej. Köper man ett boendepaket så ingår 3-rättersmiddag och frukost. Annars 595 kr per person.
Efter middagen åker kläderna av och det är vår tur att ta sikte på bastun och bryggan. Bastun bokar man för 150 kr per person, vill man ha den för sig själv får man slanta upp 2000 kr. Efter tre dopp i havet och en timmes bastande klättrar vi bort på klipporna och hittar en plats där vi ser solnedgången från första parkett. Det är vindstilla och solen värmer. Fantastiskt.
Kvällshäng på vår terrass följt av en nedladdad film på Ipaden och vi rundar av dagen och somnar snabbt i den tysta skärgårdsnatten.
Båten tillbaka går 9.30 på måndags-
morgonen. Men innan dess hinner vi med en frukost på Strandbryggan och det här var väl enda plumpen i protokollet egentligen, här fanns bacon men inga ägg, kaffet i termosen var från kvällen före så vi fick be dem brygga nytt, och varken smör eller mjölk fanns framdukat. Men croissanterna och brödet var varma och visst är det nåt speciellt med att sitta ute i solen och äta frukost precis vid havet…