Cádiz har en äldre och en yngre del, innanför muren och utanför muren, Las Puertas de Tierra. Den äldre är den jag är mest bekant med och det är där alla mysiga gränder och restaurangtäta torg ligger. Man kan dock förvilla sig bort i snarlika gränder så en GPS i telefonen är inte fel… Strandpromenaden Paseo Canalejas löper längs stan och när man blickar ut över Atlanten är det knappast land i sikte. Cádiz placering på den lilla halvön gör att havet alltid är närvarande (och havsbrisarna gör också att det inte blir så vansinnigt varmt under de heta spanska sommarmånaderna).
(Flat)mat
Restaurangutbudet är föränderligt så nya ställen dyker hela tiden upp. Men två bra och lite snofsigare restauranger är Contrasena och Sonámbulo, som ligger på Plaza Candelaria. Och omkring gatan El Rincon de La Morena ligger flera mysiga restauranger.
Mercado Central, matmarknaden med sina frukt-, grönsaks- och delikatesstånd är dock mitt främsta mattips. Mitt happy-place i livet är att sitta och titta på folkmyllret en lördag medan man äter sig igenom de olika hålen-i-väggen som serverar alltifrån piroger till korv och fisk. Allt medan man dricker ett glas vin för typ två euro. På marknaden ligger ett flatägt stånd med gott veganskt, Las Nias Veganas, men favoriten ligger nere i ett av hörnen, där männen i svarta tighta -shirts får smaklökarna att jubla av det nygrillade köttet som serveras. Deras ”Pluma Iberico”. Mums! Annars är såklart skaldjur och fisk ett måste, nyfångad ”langosta” (hummer) är en delikatess i regionen.
Flera glasscaféer med riktigt bra glass har intagit stan. Nya El Limonero serverar fantastisk glass, goda drinkar och har en mysig uteservering på Plaza de la Candelaria. Narigoni Gelato på centrala Plaza de la Catedral har också ljuvlig glass.