Framme! Efter att de sedvanliga säkerhetsprocedurerna var avklarade slussades vi raskt vidare från Cancun till Playa del Carmen och Illusion Boutique Hotel som vi skulle kalla hemma de närmaste två veckorna. Havet som vi kunde se från balkongen pockade på uppmärksamhet men hungern vann kampen och vi begav oss genast ut påmatjakt.

Playa del Carmen, en gång en sömning fiskeby kan idag stoltsera med det mesta i matväg. Längs med Avenida 5 (Femte Avenyn) som är den största gatan och löper genom nästan hela Playa finns ett rikt utbud av inhemska, mer eller mindre turistanpassade, och internationella restauranger.
Genom att istället röra sig ett par kvarter bort från femte avenyn ned på de mindre sidogatorna kan man hitta små guldkorn som La Morena på Calle 10 Norte som
serverade den bästa fajitas och burriton vi kunde hitta under våra två veckor. Att det inte kostade mer än 45 spänn tillsammans med en kall inhemsk öl sänker inte betyget.
Att våga ta sig tid att röra sig utanför turistgettot ger ofta kulinariska belöningar, t.ex. efter en dags dykning i två av Playas berömda cenotes, tog vår guide oss till ett ställe längs med motorvägen i den mexikanska delen av Playa. Tacos i nybakt äkta majsbröd och med den lokala specialiteten Pollo en salsa de mole för ett par pesos. Nypressad juice på lokalt odlad frukt för ett par pesos till.

Stranden är under dagen den givna platsen att hänga på. Det finns tråkigare saker att göra än att slappa i skuggan under ett parasoll, lyssna på coverbandet som lirar i baren brevid och sippa kall öl eller mangosmothies från Wicky´s. Blir stranden i alla fall för tradig finns det massor att utforska inom bara ett par timmars radie från Playa.
Till ruinerna vid Tulum är det lätt att ta sig med taxi, collectivo eller en organiserad tour. Lämningarna av den gamla mayastaden tar andan ur en och läget majestätiskt över havet är fantastiskt. Inte långt därifrån ligger Playa Paraiso, en grymt vacker strand med kokospalmer som vajar i vinden längs med den vita stranden. Kryssningsturisterna landar ofta här och då blir stranden plötsligt full av skrynkliga amerikaner.
Att bara röra sig hundra meter norrut hjälper och ger en helt annan känsla när den vita stranden är nästintill öde.
Chittzen Itcha, två timmars bilfärd från Tulum är också klart värt ett besök. Att vandra längs med templets bollplan där prästerna kickade boll för sitt liv kan ge rysningar och gångna tider känns mycket närvarande.

Nattlivet i Playa är kanske inte det vildaste man kan hitta men det är trots det inga problem att hålla sig sysselsatt. Längs med hela Avenida 5 ligger barerna på rad och lockar ofta med två för en erbjudanden på drinkar och coctails. Flera av barerna har olika typer av livemusik med band som spelar flera kvällar i veckan. Riktigt giftiga Margaritas hittade vi på Dirty Martini Lounge som ligger strategiskt bara ett stenkast från bargatan om man senare vill fortsätta kvällen på ett dansgolv.
Gaylivet är dock klart marginaliserat. Bar 69 är den enda riktiga gaybar man kan hitta i
Playa och det vore en lögn att säga att den var något att ha. Vill man gayklubba är det bättre att satsa på Cancun, 45 minuters taxiresa bort.

Tequila är stort i Mexico och få ställen ger samma möjlighet att testa de bättre, lagrade varianterna Tequila Resposado och Tequila Anejo. Glöm alla hemska upplevelser av billig tequila, detta är den äkta varan. Förutom tequila är det lätt att köpa med sig tyger, silver, glas, porslin och träarbeten hem. Pruta, pruta och åter pruta är ett måste. Hälften av det första budet är ofta rimligt och då blir man garanterat lite blåst i alla fall men det är en del av charmen.

Om man gillar att dyka är Yucatanhalvön och Playa del Carmen ett utmärkt resmål. Precis utanför Playa finns det flera lättillgängliga rev att dyka på och de flesta dykcenter ordnar turer ut till de skyddade reven nära ön Cozumel. Djurlivet är riktigt bra och vi såg bland annat havssköldpaddor, muränor, skorpionfiskar, sjuksköterskehajar och stora groupers. Emma passade även på att dyka med Tjurhajar i storleken 1,5-2 meter vilket var sinnessjukt bra och gav en adrenalinkick som varade i timmar. Säsongen för tjurhaj är mellan december och mars.

Mest känd är dock Yucatanhalvön för sina cenotes, sötvattensgrottor som löper hundratals mil under halvön. Det finns flera inom trettio minuters avstånd från Playa och är väl värda ett besök. Vi dök i Dos Ojos, Tajma Ha, Chikin Ha och Chak Mool och de kan alla rekommenderas skarpt. Grottorna har ett begränsat djurliv men är istället rika på olika fossila lämningar
då de en gång var havsbotten. Att efter en kolsvart passage på femtio meter komma ut i en slags vattenfylld bergasal där ljuset flödar in från grottans tak och djungeln avspeglar sig genom vattenytan skapar magiska rum som inte går att beskriva med ett annat ord än mäktiga. Ett bra dykcenter med kunniga och lyhörda divemasters är Mexico Blue Dream på Calle 28.

Två veckor på Yucatanhalvön och Play del Carmen går fort, för fort. Alltid känner man att man skulle ha haft ett par dagar till men desto större anledning att återkomma. Och återkommer gör vi för Yucatanhalvön är fantastisk!

Guiden är en del av Fritidsresors tävling under Stockholm Pride-festivaken om bästa guidetexten. Vinnaren, Henrik, fick en resa till Mexico i pris liksom sin text om reseupplevelsen publicerad i Fritidsresors annons i tidningen QX liksom på QX.se/resa

Henrik vann resan till Mexiko: ”Jag vill besöka 100 länder innan jag
fyller 40”