Mallorca och Thailand fick vänta. I våras bokade jag in mig på Qatar Airwyas och flög via Doha till Dubai. En resa på drygt sju timmar.
Väl framme hoppade jag in i en taxi. ”De kör som tokar” hade jag hört folk säga. Och trafiken i Dubai är verkligen vansinnig. Gasen i botten. Bråttom bråttom. Det känns nästan som om alla bilister tävlar med varandra. Snabbast kör taxichaufförerna. De kör på provision så ju snabbare de kör ju mer hinner de tjäna. 238 000 (!) fortkörningsböter skrevs ut under tre månader. 38 människor omkom under samma tid. Trafiken är ett problem i hela Förenade Arabemiraten så nu har myndigheterna tagit till ett annorlunda och skrämmande grepp för att få bukt med problemet. De visar bilder på trafikskadade och döda på billboards i landet. Det säger en del om trafiken. Hur som helst är taxi oerhört billigt. En halvtimmas körning går kanske på 80 kr.


På väg från flygplatsen till lägenheten där jag ska bo kör vi förbi världens högsta byggnad (Burj Khalifa) som ser ut som något man skulle kunna se i space-kult-TV-serien Månbas Alfa, vi passerar även köpcentrumet Dubai Mall som med sina 1200 butiker är världens största. Och så ser jag den omtalade inomhusskidbacken från bilfönstret (det är så galet att det är värt ett besök). Och så förstås lyftkranar. Överallt.
– Men många byggen står stilla, pengarna är slut, berättar min kompis Henrik som bor i Dubai sedan tre år tillbaka.
– Man har fått dra i handbromsen och kan inte riktigt sätta sultanens storslagna planer i verk just nu.
Kanalen som skulle byggas runt hela Dubai ligger på is, ”The world” som skulle byggas ute i havet finns där men har stannat av. Och många hus gapar tomma.

Något av det första jag gör i Dubai är att åka upp i Marriott hotel vid Dubai Marina, därifrån kan jag se ut över The Palm. Shejk Mohammed tyckte det saknades stränder i Dubai, så han såg till att man byggde ett nytt område rakt ut i havet, och formade området som en palm så att man fick fler stränder. Nu är ”palmen” bebyggd med hundratals lyxvillor, enorma lägenhetskomplex och stora motorvägar. Och längst ut ligger ett av världens största hotell ”Atlantis” som mer påminner om slottet på Disney World än ett hotell. När Atlantis invigdes för något år sedan uppträdde Kylie Minogue.
– Då var det gaytätt, berättar Henrik.

Vi äter lunch på fantastiska Pier Chic. En restaurang som ligger ute i havet på en pir byggd i trä. Från bordet har vi utsikt över Dubais mest berömda byggnad, Burj Al Arab, eller ”segelhotellet” som det kallas. Det är ett av Dubais dyraste hotell. Är man inte gäst kan man inte ta sig dit, om man inte väljer att ta en afternoon tea på hotellet, pris ca 1000 kr per person.
Men hur är det med Dubai och homosar då? Är det verkligen risk att man sätts i fängelse om man visar att man är gay?
– Jag har aldrig märkt något, säger vår kompis. Jag har lärt känna massor av bögar här Det finns ett ställe som är populärt på torsdagar, Submarine, men ibland tvingas de stänga när det blir för populärt bland killar. Och man kan självklart inte kyssas eller hålla handen på offentliga platser. Man får inte visa känslor fysiskt, oavsett om man är hetero eller homo.
– Annars är Submarine precis som vilket gayställe som helst.
Och det var det. Dansgolv, laser, Lady Gaga, trångt, flörtigt, en massa sprit och massor med maskulina araber. Här var det ”straigthtacting” för hela slanten. Dessutom hade ett gäng prostituerade kvinnor hyrts in av ägaren eftersom stället inte skulle bli fööör grabbigt! ”Dubai law” fick vi veta.

Vissa av gaykillarna vi såg på Submarine på kvällen hade vi sett på stranden tidigare på dagen. De flesta killarna ligger på beachen nedanför Jumeirah Beach Residence, den förkortas JBR, men borde kanske kallas Gay BR eftersom det är väldigt gaytätt.
En kväll när vi skulle gå ut på klubb hade vi ett ”Julia Roberts i Pretty woman”-moment. Vi var uppklädda och vi ville spendera pengar på mat och alkohol på ett beachparty ute på palmen. Vi stod i kö, men när vi kom fram blev vi inte insläppta eftersom vi var tre killar och en tjej. ”Sorry, couples only” sa vakten åt oss i dörren. ”Big misstake, big, huge” tänkte vi och åkte vidare. Det var inte läge att säga ”but we are a couple, a gay couple”…

Dubai är inget för homosar som vill visa sina känslor öppet. Det är trots allt ett land som inte accepterar homosexualitet och gaysajter är spärrade, så även qx.se. Men om du känner att du inte behöver vifta med gayflaggan på semestern, och är bekväm med att inte hålla din pojkvän i handen så har Dubai mycket att erbjuda. Vackra beacher, fantastiska restauranger i miljöer man inte trodde fanns och billig shopping. Det är som en mix av ett moget Miami och charterfritt Kanarie-öarna. Men med sol- och värmegaranti!
En dag tog vi oss ut i öken på ökensafari, där red vi på kameler och sladdade runt i sanddynorna i en specialbyggd jeep. ”Everytime there is someone who throws up” sa bilföraren, gav oss spypåsar, tryckte gasen i botten och höjde volymen på stereon. Sen drog vi. Upp och ner och upp och ner i nästan en timme. Och nej, jag behövde inte använda spypåsen, men jag kommer nog aldrig mer åka på bilsafari i öken…
Då var det betydlig mer harmoniskt att ta en båt till gamla Dubai och promenera runt där.

Dubai blir otroligt varmt på sommaren, vissa dagar kan det nå upp till 50 grader. Inte undra på att det vid varje busshållplats finns inglasade burar med aircondition…
– Då går det knappt att gå ut, säger Henrik. Här tar de ju in utemöblerna på sommaren, det finns ju ändå ingen som klarar av att sitta ute. Våren och hösten är bäst att åka hit, och skönast är det på kvällarna, då kan man slå sig ner på någon av uteserveringarna, beställa en vattenpipa (shisha) och puffa på lite innan maten.
Alkohol finns. Men endast på hotellens restauranger, men oroa dig inte, de är många. Och under mina dagar i Dubai jag såg jag aldrig någon som var full (det är ju olagligt), inga bråk eller högljudda människor som ramlade hem tre på natten. Det kändes overkligt, men skönt.
Efter att ha shoppat på Mall of the Emirates, ätit världens godaste hamburgare på Johnny Rockets och tagit ett svalkande kvällsdopp i poolen var det dags att packa väskan och bege sig hemåt.
Bye bye, Dubai.
I’ll be back!

Lesbiskt par dömdes till fängelse
2008 arresterades två tjejer för ”engaging in public displays of affection while visiting a beach”, de satt i fängelse i två månader innan de deporterades ut ur landet.
Så var försiktiga med var och vem du kysser på offentliga platser. Det gäller även heterosexuella par.

Lagarna i Dubai
Liksom i alla länder som förbjuder homosexuella kontakter och enkönade relationer finns en mer diskret eller underground-miljö där man kan mötas.
Men det är riskfyllt att leva efter sina känslor i Förenade Arabamiraten där Dubai ingår:
Paragraf 177 i Dubais strafflag ger upp till 10 års fängelse för ”sodomi”. I den federala lagen, för Förenade Arabemiraten anges dödsstraff enligt pargaraf 354 för ”våldtäkt av kvinnor eller sodomi med män.” Om sodomi med män avser våldtäkt eller ej är inte helt klarlagt.
I Dubais grannland Abu Dhabi, som även det ingår i Förenade Arabemiraten, arresterades 26 unga män 2005 för homosexuella aktiviteter och några för att ha klätt sig i kvinnokläder.
Turister och andra utlänningar som lever i landet riskerar om de har sexuella kontakter med någon av sitt eget kön att bli deporterade. Den man haft kontakt med riskerar avsevärt värre påföljd.