Första gången jag kom till Amman och sökte på ”gay och Amman” på internet, dök Books@café upp på var och varannan sökning. Efter mitt första besök har jag varit stället troget. Fotbollsfansen tittar på La Liga på storbildsteven, bögar surfar på gayforumen på sina laptops och NGO-arbetare från väst har möten i den färglada restaurangen. Oavsett om du vill gå på ett konstevent eller på en ”inofficiell officiell” gaycklubb, så är det här du får reda på vart du ska gå. Den tillhörande bokaffären håller dig à jour med allt från konstböcker till gaylitteratur.
Ägaren Madian 44, är lika fascinerande som sitt ställe. Född och uppvuxen i Kuwait med jordansk palestinska föräldrar, åkte han iväg till USA på 80-talet för att utbilda sig till arkitekt. Han fick jobb som arkitekt i både Boston och Hawaii. Och med lönen som fickpengar, eftersom familjen i Kuwait stod för boende och resor, levde han livet som bög i USA. Men allt detta förändrades 1990 när Saddam Hussein invaderade Kuwait.
Eftersom den dåvarande ledaren för det palestinska folket, Yasser Arafat, ställde sig bakom Saddam Hussein sparkades nästan hela den stora minoriteten palestinier, som hade varit med och byggt upp det moderna Kuwait, ut som vedergällning. Livet för Madians familj förändrades över en natt. De ekonomiska medel som hade gjort det möjligt för Madian och hans syskon att skaffa sig utbildning ströps och Madian befann sig i USA på bar backe.
Det var i den här vevan som Madian bestämde sig att komma ut och han gjorde det med en explosion.
”Hur mycket värre kunde det bli, jag var en hemlös palestinier i USA med jordanskt pass, född och uppvuxen i Kuwait där mina föräldrar fick lämna allt de hade byggt upp bakom sig”, säger han.
Detta var före internet så Madian kom ut genom budfirman Fedex till alla sina syskon runt om i världen. Syskonen tog det med ro, hans lillebror tyckte till och med att det var coolt att få en bögbrorsa. Men att komma ut till sina föräldrar ville han spara eftersom deras liv var så upp- och nervänt som det var.
Madian fick nog av USA och bestämde sig för att åka till familjen i Jordanien, det land han aldrig hade bott i, för att jobba som arkitekt. Majoriteten i Jordanien är palestinier, på grund av den massflykt som skedde efter att staten Israel utropades 1948, så Madian var exalterad över att äntligen få vara del av en majoritet. I tron om att alla skulle vara som han, med samma värderingar och syn på livet, såg han fram emot att börja jobba i sitt ny-gamla hemland.
”Jag stövlade in på arkitektkontoret, inspirerad av San Fransisco, med mina korta shorts, tighta topp och hästsvans. Jag såg mig omkring och frågade mig om dessa människor verkligen var palestinier”, säger Madian och skrattar.
Kulturchocken gjorde att han slutade efter tre månader. Han förstod att han och hans folk inte hade utvecklats på samma sätt.
Madian valde att starta en resturang tillsammans med några lesbiska kompisar i Amman. Restaurangen gick så bra att Madian efter en tid kände sig redo att starta ett eget ställe: Books@Café. 1997 slog han upp portarna till Mellanösterns första internetresturang, som blev en succé och har fortsatt på detta sätt i tolv år.
”Jag kom till Jordanien, gillade inte vad jag såg och ville inte att någon skulle ta min personlighet ifrån mig eller få en annan personlighet tvingad på mig, så jag gjorde revolt.”
En revolt mot allt från konservativa attityder till censur och elitism. Denna revolt märks inte minst på personalen på Books@Café. Här jobbar ministerbarn sida vid sida med folk från de palestinska flyktinglägren.
”Här pratar vi om samhällets olika tabun som aids, homosexualitet och sex före äktenskapet. Inget ämne är tabu på mitt ställe.”
När jag frågar om någon av hans personal eller gäster har problem med att han är bög säger han:
”Om det är några som har haft problem så är det utbildade jordanier från väst, de stämplar mig med den västerländska etiketten bög som är negativt för vissa. För mina arbetare från flyktinglägren som lever i de fattigaste av miljöer är jag bara han som har intima relationer med andra män.”
Madian säger att i arabisk kultur har det alltid funits samsexrelationer, de finns i poesin, i sånger och det har inte varit något konstigt.
”Det var när araberna började översätta de västerländska etiketterna som homo och bi som det gick fel. Något som inte var konstigt, blev konstigt.”
När jag frågar Madian om den förändring som har skett i Jordanien under de snart 20 år som han har varit verksam i landet och varit en aktiv del av gaysamhället, svarar han att internet har haft en stor betydelse.
”De förde oss samman som grupp, vi kunde genom nätet indentifiera varandra. Det var mycket rädsla men några av oss var modiga, fast den yngre generationen är mer öppen och river fler murar än vi gjorde”, förklarar han.
Books@Café har blivit en plats där gayturister från hela världen kan mötas och nätverka med den lokala befolkningen. Madian är en av centralfigurerna i denna lilla men aktiva gayscen. Allt som händer i Jordanien angående HBTQ når honom förr eller senare. Han är den person som många kommer till för att be om råd. Innan min kompis vågade komma ut för sin familj var just Madians axeln han fick luta sig emot.
När jag undrar över hur framtiden ser ut för HBTQ i Jordanien säger Madian:
”Vi kommer att nå dit ni i väst har kommit men vi kommer att göra det på vårt sätt. Ni i väst måste respektera att vi lever i olika samhällen.”
I ett samhälle där det är tabu för ett heterosexuellt par att visa kärlek offentligt kommer det att dröja innan vi får se en prideparad marschera nerför gatan.
” Och kommer det att bli en parad så kommer den att vara klädd för detta klimat”, säger Madian och ler.
Uppdaterad 2016-12-14