Sommarn går mot sitt slut, antigen du vill eller inte. Du har kanske varit på semester, men känner att det vore härligt att åka bort en extra weekend? Eller tänkte du vänta med semestern till september eller oktober? I så fall; välkommen till Kiev – Ukrainas huvudstad!

Kiev är en mycket gammal stad. De första människorna bosatte sig här för 15-20 000 år sedan. Kring förra tusenårsskiftet existerade Kievriket; en av dåtidens stormakter som sträckte sig helt till Moskva. Idag är Kiev huvudstad i ett självständigt Ukraina, ett ”megapolis” med upp till 4 miljoner invånare. Och där det finns så många människor, finns det också gayliv. Så varför inte åka till Kiev? Upplev en gammal, historisk stad som också bjuder hbt-turisten på gayklubbar och barer, och även en strand vid den mäktiga älven Dnepr!

Väl i Kiev finns en rad intressanta platser och byggnader att se. Maydan Nezalezhnosti är Självständighetstorget och själva stadens och landets hjärta. Här finns huvudgatan Kretsjatik, samt en stor shoppingmall och monumentet för Nationernas Vänskap.
Marinskij Palatset från 1752 i rococostil är kanske den mest pittoreska av stadens byggnader och var i en gång kunglig residens för den ryska aristokratin. Missa heller inte Sankta Sofiakatedralen och Sankt Mikaels katedral.
Kievs historiska del kallas Podil. Här ser man hur Kiev brukade se ut vid förra sekelskiftet. Kievo-Pechersky Lavra, eller Grottklostret på svenska är stadens kanske största turistattraktion. Förutom turister kommer 100 000 pilgrimer hit varje år, till huvudsätet för den ukrainska ortodoxa kyrkan som kan dateras helt tillbaka till år 1051 och Prins Vladimirs dagar.

Men nu kanske det mest intressanta som man annars inte kan läsa sig till i vilken som helst guidebok: Var går du som hbt-person ut om kvällen när du vill ta en öl, äta något gott, eller helt enkelt slappa av eller festa loss?

Gayklubb nr 1 i Ukraina heter Androgin. Klubben ligger i stadens södra del och hit tar du dig enklast med taxi som när du ringer och beställer borde kosta runt 50 hrivna, dvs. ungefär 50 kronor. Klubben ligger på Garmatnaja 26/2 i Rostok Kulturhus (ул. Гарматная 26/2, здание Дома Культуры Росток). Entré är 100 hrivna på fredagar och lördag, och 50 hrivna på torsdagar och söndagar. Öppettider är från 23 till 06.
Garderoben är gratis, men för 10 hrivna kan du också få ett litet skåp för din väska eller värdesaker. Det är inte tillåtet att ta med väskor in i själva klubben. Väl inne finns flera rum. I det största, kallat det Europeiska Rummet dansar på fredag- och lördagkvällarna 300-400 killar, och om någon känd ukrainsk artist har konsert kommer kanske 500 pers eller ännu fler. Här finns en stor bar där fyra duktiga bartenders jobbar hårt. Priserna i baren är mycket trevliga, men tyvärr är det bara kontanter som gäller. 5 cl vodka kostar 10 hrivna, och vill du ha en halvliter blir du 80 pengar fattigare. En flaska mousserande kostar också 80 hrivna, som alltså är ungefär motsvarande 80 kronor. Direkt vid baren finns en trappa som leder upp mot andra våningen. Där ligger VIP-rummet med bord och stora soffor som passar perfekt om man är ett större sällskap.
Ovanför trappan till VIP-rummet finns ännu en trappa. Ta inte fel, eller kanske är det just det du ska, för den andra trappan leder till TV-rummet där det visas porr. Och vill du mer än att titta på porr, gå lite till och in i nästa rum som är klubbens Darkroom.
Men tillbaks ner i de ljusare delarna så kan man vid 02 på natten se show. Om ingen artist har intagit scenen just den kvällen är det antigen strip- eller dragshow. Efter showen börjar det Europeiska Rummet att så smått tömmas på folk. Men gå inte hem, för nu samlas folk i det Ryska rummet där DJn spelar ukrainsk och rysk pop- och dansmusik. Förderar du en ljudmässigt lugnare kväll så finns även ett tyst rum där du kan sitta lugnt och prata med gamla eller nya vänner, eller kanske med en dejt?




Pomada som betyder läppstift eller Lipstick på engelska är gayklubben som ligger mitt i centrum. Adressen är Zenkovetskoj 6 (ул. Зеньковетской 6) Entréavgiften är samma som på Androgin och klubben består av tre rum, varav ett har dansgolv. De ukrainska killar går ofta hit för en öl innan de fortsätter vidare. Öppningstiderna är 18:00-06:00 varje dag. Du kan också ta en matbit här och betala med kort om du inte har kontanter på dig.



Cyber café-bar på Proresnaja 21 (Проресная 21) ligger också mycket centralt. Här finns en bar, ett litet dansgolv och ett rum där du kan röka vattenpipa. Och på tal om rök. I Ukraina röker man – överallt. Bara så det är sagt. Men tillbaka till Cyber; här finns alla sorters killar. Dvs också de killar som inte bara gillar turister, utan också turisternas plånböcker. Så nu är även det sagt. Men har du tid, besök gärna stället som också ligger nära Pomada. Cyber har öppet varje dag och entrén kostar 50 hrivna, och här är det också kontanter som gäller.



Bar ROGA på Zhilanskaja gatan nr 97 (ул. Жилянская 97), i stadens centrala delar, nära shoppingmallen Ukraina och Segersplatsen är ett ställe där du kan äta mycket gott och annars bara ta det lugnt. För den som gillar jaktstil kan inredningen här vara spännande. Baren har dygnetruntöppet, varje dag.


Vad gör jag så när natten är över?
Du har kanske dansat halva natten och precis vaknat och solen skiner. Eller så har du dansat hela natten, men känner inte för att sova? Ta dig till Hydro Park som är en av Dneprs öar. Tunnelbanans röda linje går hit. Gå över den venetianska bron, håll dig åt vänster och du kommer till stranden som heter Molodezhnij. Härifrån kan du åka i en liten båt till nudiststranden. Fortsätt till höger där det finns mer buskage och där ligger gaysen och steker i solen. Och varför inte doppa sig i Dnepr när du väl är här? Låt dig inte avskräcka av älvens lätt gula färg. Den kommer från leran och bottensedimenten. Vattnet är annars rent och att simma här är ingen fara.

Storstaden Kiev

Hur åker du enklast till Kiev?
Den som bor nära Oslo åker med WizzAir för en tusenlapp. Bor du i Skåne eller Danmark så flyger SAS från Köpenhamn, och bor du i eller nära Stockholm flyger ukrainska flygbolaget AeroSvit direkt från Arlanda till Kiev. Varje fredag har de sin kampanj ”Crazy Fridays” och biljetterna kan kosta så lite som 1000 kronor t/r inkluderad alla skatter och avgifter. Så är det fredag, kolla upp aerosvit.ua och kolla vilka datum du kan åka billigt till Kiev!
Väl i Kiev kostar en taxi från flygplatsen till stan ca 150 ukrainska hrivna, och är du osäker på pengarna; ingen fara, växelkursen är alltså ungefär 1:1. Däremot rekommenderas du ta med dig Euro, då inte alla växelkontor tar emot svenska kronor. Föredrar du att ta med kort? Inga problem, bankomater finns överallt! De flesta större affärer, restauranter och kaféer tar dessutom kort. Fast i Kiev är cach fortfarande kung!

Hur bor du i Kiev?
I Kiev finns en mängd hotell att välja på och hela tiden öppnar nya eftersom staden förbereder sig på UEFA-cup 2012. Tyvärr motsvarar inte alltid antal stjärnor i Ukraina samma antal stjärnor i Skandinavien, och frukosten är ofta ganska så blygsam jämfört med våra hotells frukostbufféer. Av bättre hotell i Kiev kan nämnas Radisson SAS, Premier Palace, Opera, Hyatt och Riviera. Men vill du inte spendera en halv förmögenhet på businesshotell, gör som många andra av stadens besökare och hyr en lägenhet istället. Googla ”apartment kiev” och direkt kommer det upp ett tio-tals engelskspråkliga sidor där man kan hyra lägenhet från 350 kr pr dygn och upp.

Läsa mer om Kiev kan du göra på olika sidor på nätet, inyourpocket.com har en bra guide. Är du sugen på lite extra semester nu när hösten sakna kommer? Önskar du att sommaren varar två månader till? Åk till Kiev!

Denis Andrusjtjak