Det finns många gayägda hotell, och hotell som kallar sig ”gayfriendly” med inget riktigt uttalat gayhotell. Ja, det ska vara Chelsea Pines Inn då. Ägaren Jay berättar att de endast annonserar i gaymedia (både för män och kvinnor) och att de flesta av gästerna är gay.
– Gays and their moms, tillägger han och skrattar. De gaykillar som bor i New York låter sina mammor bo här när de kommer på besök. Men då brukar jag säga åt dem att låta mamma bo i lägenheten och att de själva tar in här (skrattar).
Chelsea Pines Inn, som ligger på 14:e gatan mellan 8:e och 9:e avenyn, öppnade 1984, det var Jays dåvarande partner som ville ha ett eget gaypensionat.
– Han köpte byggnaden som då bestod av lägenheter. Vi hade bara två rum att hyra ut från början, men sedan flyttade fler och fler ut från sina lägenheter och vi började sakta men säkert att omvandla byggnaden till ett hotell.
Tyvärr gick Jays partner bort i aids 1988, men Jay fortsatte att driva hotellet. Idag består det av 23 rum på fem våningar (dock utan hiss).
– It is a bit of a climb, säger receptionisten när han gav mig nyckeln till mitt rum på femte våningen…
Varje rum har en stjärna på dörren med en skådespelares namn på. Här finns bland annat Judy Garland-rummet och Rock Hudson-rummet och samtliga rum och allmänna utrymmen är utsmyckade med gamla originalfilmaffischer från ”the golden age of Hollywood”.
– Jag har säkert 5 000 posters, säger Jay. Min pappa ägde en biograf och jag sparade på filmaffischerna. Jag är glad att jag fått användning för dem idag. Jag har väl funderat på om jag ska sälja min samling, men jag kan inte.
Chelsea Pines Inn fyller i år 25 år. Och det är inte bara hotellet som utvecklats och byggts om genom åren, även området har förändrats under dessa år.
– Haha, det här var ett riktigt dåligt område på den tiden. Vi sa till exempel alltid åt våra gäster att ta vänster direkt när de kom ut genom entrén. Aldrig till höger. Det var ”the asshole of the world” säger Jay.
– Idag är det inte alls så, tvärtom. De uppmanar dem att ta till höger och besöka Meatpacking District.
Dessutom ligger hotellet mitt i gaydistriktet. Eight avenue mellan 14:e och 23:e gatan är fullspäckad med gaybarer, gayrestauranger, gaycaféer och gaybutiker. Regnbågsflaggan vajar överallt och jag tror aldrig jag sett så många homosar i ett och samma kvarter, dag som natt.
Och Greenwich village (eller West village som det numera kallas) ligger också runt hörnet. Klassiska baren Stonewall är bara 10 minuters promenad bort. Och i juni kommer det firas stort i området då det är 40 år sedan the Stonewall riots ägde rum.
– Visst ska jag vara med och fira Stonewall, säger Jay, men jag ska framför allt fira att det i år är exakt 40 år sedan jag kom ut!