Vilken kväll! Vilken rysare! Vilken vinnare!

Men Gud. Har en Melodifestivalsfinal någonsin varit mer spännande? Vi hade ju helt gett upp när Måns ledde alltihopa inför folkets röstavlämning och Malena låg på en sjundeplats. Sen inträffade något helt underbart, och sällan sett i schlagersammanhang: Svenska folket röstade så totalt emot jurygrupperna och gav verkligen den internationella juryn på nöten (som gav Malena en etta). Malenas toppoäng från svenska folket var en tydlig markering om att det är dags att skicka något internationellt gångbart och INTE ännu en version av ”Hero”. Vi tippade Malena som vinnare, och är tillsammans med två underbara förläggarflator och massvis av gayfans, de lyckligaste i Sverige just nu. Heja Malena! Malenas La Voix kommer definitivt att bli ett mycket intressant inslag i ESC-buketten i maj och vi tror stenhårt på den nu när det väl gäller att ta tillbaka vår ESC-heder. Hurra!

Men vilket bakslag för Måns! Han ledde ju stort inför folket avlämning men sattes på en femteplats (som tillslut blev en fjärdeplats) av tittarna. Hans Hope & Glory var tydligen inte det svenska folket ville skicka i år. Vi hoppas nu bara att Måns tar sig en funderare och bjder på lite mer sex, lite mer hitfeeling och lite mer ESC-vinnarvarning nästa gång han ställer upp. För det måste han göra. Han visade ju i kväll att han är fantastisk på scenen. Men låten måste finnas där….

Caroline af Ugglas blev tvåa och blir därmed årets Sanna. Vilket genombrott i det breda folklagret! Hennes Snälla Snälla kommer att bli en megahit och bli årets låt på Svensktoppen. Hennes andraplats gör också att ”Andra Chansen” återfår sin status som en deltävling vinnaren kan komma ifrån. Det är mycket möjligt att vi får en vinnare därifrån nästa år. Och jättekul att en så, förlåt det uttjatade uttrycket, ”udda fågel” seglade upp som storfavorit hos det svenska folket. Vi hade gärna skickat Caroline till ESC och hon är en lika stor vinnare som Malena i kväll.

Resten då? Tja, EMD:s tredjeplats visade att dom har fans i massor, och Alcazars femteplats är en jätteseger för gruppen som är bäst i Sverige på discoshow. Fan, vilket tryck det var i Stay the Night i kväll! Alcazar kommer att få en grym hit och vi kommer att dansa sönder den i sommar.

Slutligen: Vilken kväll! Vilken show! Vilken Petra! Jag längtar redan till nästa år. För du kommer väl tillbaka, Petra? Givetvis med manusförfattaren Edward af Sillén vid din sida.

Så här gick det:

1. La Voix
2. Snälla Snälla
3. Baby Goodbye
4. Hope & Glory
5. Stay the Night
6. Moving on
7. 1000 Miles
8. Love Love Love
9. You´re My World
10. Alla
11.Så vill stjärnorna