Parad

Årets Mardi Gras parad samlade 7 500 med 400 000 åskådare – ca 100 000 färre än förra året. Polisen gav enligt Sydney Morning Herlad högt betyg åt ordningen utmed paradvägen. Totalt arresterades endast sju personer och alla för småsaker.
Årets parad var mer politisk och betonade familjen och homosexuellt föräldraskap och i en avdelning i paraden var det Rosa Flamingos, istället för storkar, som bar på barn.
I delstaten New South Wales, där Sydney ligger finns ett livaktigt gaysamhälle. Delstaten är progressiv på många sätt, men fortfarande har man olika åldersgräns för sexuella kontakter. För sex mellan män gäller 18 år, medan det för heterosex och sex mellan kvinnor är en åldergräns på 16 år.
I en avdelning deltog elever från ett gymnasium, ett inslag som betraktades som kontroversiellt på grund av att eleverna bar sina skoluniformer.
Det politiska inslagen i paraden underströks av en del med representanter från ursprungsbefolkningen, Aboriginals.
Party är dock aldrig långt borta och huvudintrycket är som alltid en stor, färgrann parad. Sydney Gay & Lesbian Mardi Gras är världens största gayfestlighet. Gayomårdet kring Oxford Street fylls under sluthelgen med turister från jordens alla hörn som festar dygnet runt.

Se bilder och filminslag från paraden på Sydney Morning Heralds hemsida.

http://www.smh.com.au/2001/mardigras/

Källa: Sydney Morning Herald

Publicerad: 2001-03-05 13:38:09