Schlager

Efter det att tv-kamerorna stängts av hölls fotograferingar och intervjuer i foajén. QX orkade inte slåss med alla journalister och fotografer runt Friends, så vi grabbade tag i vår favorit, BarbadosMagnus.




”Hej galacherie” sa vi. ”Hej partypinglor” sa Magnus, och undrade om det var vi som hade hängt ut gayflaggan från läktaren. ”Nej det var det inte, men du hade många fans i publiken.” Magnus tackade för det. Vi undrade naturligtvis hur han kände sig efter att ha kommit tvåa igen. Han var besviken men lovade att komma igen nästa år.
– Friends hade en jättebra låt som sätter sig på två sekunder, det är det som behövs. Jag är jätteglad för deras skull och de var jättecharmiga på scenen. Jag känner ju dem så jag är splittrad. Jag trodde ju i och för sig att ABBA-vågen var ute, men det var den ju inte. Magnus och Barbados är nöjda och har haft en fantastisk vecka i Malmö. De säger att det ska bli skönt med en veckas semester.




22 åriga Elinor, som kom på 5:e plats med sin låt ”om du stannar här”, är jättenöjd med sin insats i melodifestivalen. Hon berättade att efter singelsläppet hoppas hon på att få komma ut och spela, vara på TV och komma på glittriga glamorfester. På QX fråga ”vem är snyggast i Barbados?” Svarade hon:
– Magnus är snyggast i Barbados fast jag tyckte att det är synd att jag inte har någon chans, (fniss).




Vi slog oss vidare och ramlade på pojkarna i Popson. De var jättenöjda trots sin 9:e placering. Trion kommer absolut inte att vara med flera gånger i melodifestivalen och skrattade unisont, med glimten i ögat. Killarna tyckte att Peter (basisten) i Barbados var coolast (snyggast).




I all pressyra var det dags att ta en cigg på terrassen, vilka kommer då, om inte schlagervinnarna Nina och Kim från Friends så vi gratulerade naturligtvis och passade på att tacka för deras insats på QX-galan. Jättekul gala tyckte flickorna och ser fram mot att få komma tillbaka igen. Vi frågade vem de tyckte var snyggast i Barbados.
– Äh, äh det var de som kom tvåa va? (skrattar skämtsamt).
Sedan ursäktar de sig och förklarar att Magnus är en bästa vän som är otroligt vacker både på utsidan och på insidan. Peter, basisten, däremot tyckte de nog var läckrast. QX kan även passa på att skvallra att Nina lovat sluta röka om Friends vann. Så vi önskade lycka till, i dubbel bemärkelse.




Efter presståhejet i teaterfoajén gick vi till banketten på hotellet. På vägen dit stötte vi på Bert Karlsson och Annie Kratz-Gutå, som stannat till på gatan för att slänga in singlar genom ett fönster till några skrikande tonårstjejer. Under sista biten till hotellet fick QX tillfälle att prata med ”Kungen av Schlager”.
Bert skrattar hjärtligt och säger att har man bara bra låtskrivare och artister då funkar det. Hans artister har vunnit 13 gånger och Bert har totalt haft 49 låtar med. Vi tackade Bert för vad han sagt om gaykulturen i pressen.
– Alla borde vara gay, ni har jävligt roligt, ni vågar ha roligt, svarar han.
Och om QX-galan sa Bert:
– GayGalan var kanon, hoppas få komma tillbaka nästa år. Jag var inte förvånad av hyllningarna till Kicki eftersom ”Bra vibrationer” är en stor hit. Kicki tyckte att det var väldigt skoj och var oerhört tacksam.




I garderoben stötte vi på årets dragqueen, Björn Kjellman, och frågade om han hade fått fler erbjudanden?
– Som dragqueen eller vad då, undrade Björn.
Vi fortsatte vidare och träffade gotländska Theresia som var till 100% nöjd med sin insats (8:e plats). Hon lovar att komma igen på ett eller annat sätt.
– Jag har cd på gång, jag tänker inte ge mig, jag ska bli världsstjärna, sa hon.
Theresia tycker alla i Barbados har utstrålning, men ”hårdrockaren”, Peter, är hennes grej.
Jan Johansen, 4:e plats, sa att den låt man trodde skulle vinna vann så han var inte förvånad, det är en riktig schlager. Dagens schlager är ofta moderna låtar med moderna takter, fast ABBA-traditionen finns fortfarande kvar.
– Eftersom Christer Björkman finns bland festgästerna så ”hajar man att det blir fest, avslutade Jan och tyckte för övrigt också att Peter är snyggast i Barbados.
I vimlet hittade vi också Sanna Nielsen (3:e plats).
– Helt otroligt, jag kan knappt fatta det här, jag är så nöjd, det är det här jag vill göra och jag hoppas att allt ska gå bra, sa hon.
Sannas röst är fantastisk så vi instämmer. Sanna skrattar hysteriskt och tycker diplomatiskt att alla i Barbados är lika söta och lika trevliga och partajade vidare.
Festglada Annie Kratz-Gutå känner till QX och vi frågade varför schlager går hem i gayvärlden. Det trodde hon att vi kunde ge ett bättre svar på. Årets vinnare tyckte hon var en riktig schlager, men hade sin egen låt ”vänd om” som sin självklara favorit och Peter i Barbados föll henne i smaken.
Jonas, Mr Gay Sweden, som partajade runt med Annie ville inte svara på vem som var snyggast i Barbados utan hade Tony i Friends som sin favorit.

Banketten på hotellet höll på till morgonkvisten och kvällen var mer än lyckad. I minglet fanns bland annat Roxette, som tyvärr hann gå innan vi fått fatt i dem. Det är svårt att hinna med allt när det händer saker på en sån här stor galafest. Dignande bufféer, champagne och barer ska ju också hinnas med.
Vi hade en lång pratstund med BarbadosPeter och vi kan inte mer än hålla med att han är en riktig ”rockpudding”. Magnus Carlsson, med nya pojkvännen Andreas Lundstedt från Alcazar, stod i centrum för ett flertal paparazzifotografer hela natten. Vi hoppas de fick en skön natt tillsammans när de på morgonkvisten tog den glasade hissen upp i hotellet.

Publicerad: 2001-02-24 21:24:20