Homokamp

Fyra elever vid Polishögskolan i Stockholm har satt fördomar inom poliskåren i fokus.
Efter att de uttalat sig kränkande om såväl kvinnor, invandrare som homosexuella har de varnats av skolans rektor.
Dagens regelverk gör det, enligt skolans rektor Ulf Göransson, omöjligt att stänga av eleverna från utbildningen. Däremot har han utdelat en varning och tror inte att de fyra kommer få anställning efter fullgjord utbildning.
Riksdagsmännen Håkan Juholt (s), Kia Andreasson (mp) och Hillevi Larsson (s) har ställt frågor till justitieminister Thomas Bodström om utbildningen och hanteringen av olämpliga poliser.
I sitt svar konstaterar justitieministern att poliser har extra stora krav på sig.
– Utan medborgarnas förtroende kan inte polisen verka i samhället, svarar han. Av polisförordningen framgår att anställda inom polisen i arbetet skall uppträda på ett sätt som inger förtroende och aktning. Därför har intoleranta och odemokratiska värderingar ingen plats inom polisen.
Han påpekar även att den 1 januari förra året trädde bestämmelsen i polisutbildningsförordningen om varning och avskiljande från utbildningen i kraft. Ännu har inget fall prövats och justitieministern menar att det är Rikspolisstyrelsen som bör ta initiativ vid behov av att förändra de regler som gäller idag. Och lägger avslutningsvis till.
– Om det framkommer att regelverket inte ger Polishögskolan tillräckliga befogenheter att vidta adekvata åtgärder mot studenter som visar sig olämpliga för utbildningen, är jag beredd att ta initiativ till nödvändiga regelförändringar.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=799

Källa: Se tidigare artikel

Publicerad: 2001-02-06 13:15:09