Adoption
Thomas Bodström tog idag emot förslaget från Kommittén om barn i homosexuella familjer.
Majoriteten, bestående av representanterna för folkpartiet, miljöpartiet, centerpartiet, socialdemokraterna och vänsterpartiet vill öppna adoptionen för registrerade partners.
Kommitténs majoritet vill även att lesbiska par skall ges rätt till insemination vid sjukhus och att homosexuella par skall kunna utses till särskilt förordnade vårdnadshavare av barn.
Majoriteten grundar sitt ställningstagande på att man under sin utredningstid inte kunnat se att det inte råder någon avgörande skillnad för barn som växer upp i heterosexuella eller homosexuella familjer.
Den skillnad man kan påvisa är att vissa barn i tonårsperioden kan uppleva rädsla för att vara annorlunda. Men så säger man i pressmeddelandet Frågan är om inte allt som avviker från den gällande normen bland jämnåfriga och i kamratgruppen skulle kunna leda till en rädsla för att bli betraktad som annorlunda.
Moderaterna ger stöd till närståendeadoption och insemination, men motsätter sig möjlighet till internationell adoption. Kristdemokraterna motsätter sig alla förslag som läggs fram av kommittén
– Det har aldrig varit en rättighet för vuxna att ha barn men barn har rätt att ha föräldrar, menade kristdemokraternas representant Chatrine Pålsson i utredningen och konstaterade att ibland är det inte alltid så.
– Det är då samhällets uppgift att ge barnen en så liknande uppväxt som möjligt. Därför är det självklart att man skall ha en man och en kvinna som lever i en fast relation.
Moderaternas Sten Tolgfors påpekade att barnexperterna i utredningen inte är eniga med utredningens majoritet.
– Det handlar om ett barnperspektiv, menade han. Det handlar inte om homosexuella i första hand utan om internationella adoptivbarn och att de tillgodosett så långt som möjligt.
Majoriteten och kommitténs ordförande Göran Ewerlöf reagerade mot kritiken om att man inte satt barnens bästa i fokus. Ewerlöf påpekade att man har ett 40 tal studier, möten med adopterade och adoptivorganisationer bakom sig och konstaterade:
– Det är ej sakligt motiverat att göra skillnad mellan heterosexuella och homosexuella när det gäller rätten till prövning för att bli adoptivföräldrar. Jag vill understryka att det gäller rätt till prövning och alltså inte någon allmön rätt att adoptera.
Socialdemokraternas representant Marianne Carlström la till:
– Allas utgångspunkt är barnens bästa. Vi inom socialdemokratin ser till alla barns rätt till två föräldrar och till trygghet. Då handlar det inte alltid om en man och en kvinna. Vi måste se till verkligheten.
Vänsterpartiets Tasso Stafilidis svarade på kritiken om att man inte tagit adoptivbarns problem på allvar. Han emar att det inte enbart kan anses vara de problem som ett barn i en homosexuell familj kan uppleva om utanförskap som då bör räknas in.
– Då måste man även ta hänsyn till etnicitet, eventuella alkoholproblem eller kanske medlemskap i religösa sekter för att tillåta prövning, sa han. Men i lagen är det enbart homosexualitet som undantas.
– Jag är glad för de barn som redan lever i homosexuella familjer, sa slutligen Kerstin Staver (mp). Det här visar att vi säger till dem att det är ok att ni lever i denna typ av familj.
RFSLs ordförande Anders Selin välkomnar kommitténs förslag.
– Det har gått långt längre än vad man vågade tro när kommittén tillsattes, säger han till QX.se. De har faktiskt tagit intryck av de argument de fått höra av adopterade såväl som homosexuella föräldrar. Man har resonerat utifrån att lagstiftningen i sig idag är diskriminerade.
– Om detta nu blir en lag kommer inte givarländerna stå i kö för att adoptera bort barnen, konstaterar Selin, men härmed diskriminerar inte den svenska lagstiftningen.
Riksdagsman Tasso Stafilidis påpekar för QX.se att de olika barnrättsexperterna enbart motsatt sig internationella adoptioner.
– De bygger sina slutsatser på samma sätt som vi i majoriteten gjort. De har inte mer belägg för sina ståndpunkter än vi för våra.
– Det skulle vara ännu en utsatthet säger en av barnpsykologerna, exemplifierar Stafilidis. Han menar att just det här annorlundaskapet väger mer än att föräldrar exempelvis är tjocka eller avviker på annat sätt. Vi drar slutsatsen utifrån hur barnen har det i samhället. De blir inte mobbade för att föräldrarna är homosexuella utan i så fall utifrån samma skäl som andra barn som mobbas.
Adoptionscentrum och Barnombudsmannen, liksom moderaten och kristdemokratens kritiserar han som rent fördomsfulla och närmast biologistiska i sitt synsätt.
– På dem låter som att alla adoptivbarn har samma problematik när de kommer hit och ryckts bort i unga år från sina familjer, och det är ju inte sant. Verkligheten är att de flesta adoptivbarnen är spädbarn när de kommer hit. De klumpar ihop och ser inte de individuella barnets situation.
– Vårat ställningstagande ger barn som är tänkta för internationella adoptioner en möjlighet att komma till föräldrar som älskar dem. Där ligger barnperspektivet.
– Vad tror du om debatten framöver?
– -Jag skall sitta i Aktuellt med Chatrine Pålsson ikväll! Debatten som varit och den som kommer, handlar hela tiden om människors syn på homosexuella föräldraskap. Chatrine Pålssons argumentering att det ”inte är fel på homosexuella föräldrar – men de skall inte få adoptera” det går inte ihop.
– Folk oroar sig för saker och ting de egentligen inte har kunskap om. Samhällets uppgift är att synliggöra de olika familjebildningar som finns och uppvärdera dem så att de får samma värde. Chatrine Pålsson demoniserar de homosexuella familjerna och konsekvensen vore att alla barn i homosexuella familjer borde omhändertas.
Hämta hem hela utredningen via länken nedan
Publicerad: 2001-01-31 17:07:07
Uppdaterad 2017-03-11