Nederländerna

– Ty i ett sådant äktenskap vet man på förhand att det inte kommer att födas några barn, hävdar Job Cohen, statssekreterare i Justitieministeriet, i tidningen Gay Krant.
Men att detta är fråga om diskriminering håller han inte med om. Vanliga medborgare och medlemmar ur den kungliga familjen är enligt Cohen inte är samma sak.

För dagen har detta kanske inte någon större betydelse, eftersom landets kronprins Willem-Alexander hittills inte visat några som helst böjelser för män, tvärtom. Men nuvarande flickvännen sedan snart två år tillbaka, argentinskan Maxima Zorreguieta, kan bli hans fall. Då banas vägen för drottning Beatrix näst äldste son, 32-årige prins Johan Friso, som outats i nederländsk gaypress utan att hovet ingripit och dementerat.

Willem-Alexander kan nämligen tvingas att välja mellan flickvännen och tronen på grund av hennes pappas tvivelaktiga bakgrund. Jorge Zorreguieta, som han heter, var minister i den blodbesudlade Videla-diktaturen i Argentina under 1970-talet, då 10 000-tals människor – däribland svenskan Dagmar Hagelin – fördes bort, torterades och mördades. En sådan svärfar anses av en opinion i Nederländerna inte passa en blivande kung och landets ledande socialdemokrater har sagt rent ut att han inte är välkommen till Nederländerna, än mindre till ett eventuellt bröllop med hela Europas kungahus som gäster. Det är också oklart om nederländska parlamentet kommer att godkänna Maxima Zorreguieta.

http://www.gaykrant.nl

Publicerad: 2001-01-30 18:21:17