World Pride 2000

Rapporterna från World Pride i svensk och internationell media har färgats av nyfascistiska partiet ”Forza Nuovas” och Vatikanens protester mot gayfirandet i Rom.
En nyfascistisk demonstration med några hundra deltagare har genomförts, och affischer mot World Pride-firandet har satts upp i Rom. När Elisabeth Ohlson utställning ”Ecce Homo” öppnade i romanarkisternas lokaler, kom även krav från Forza Nuova att polisen skulle stänga hela deras verksamhet. Men inga andra intermezzon har rapporterats.
Nyfascisternas planerade motdemonstration i morgon har dessutom ställts in. Orsaken är att en av partiets ledande personligheter, sångaren och kompositören Massimo Morsellos 13-åriga dotter avled igår. När beskedet kom framförde gaygruppen Mario Mielis ledare Imma Battaglia sina kondoleanser.

De svenska besökarnas oro i början av veckan över att det inte skulle komma nog med besökare kan nu lugnas. Idag fredag lyfter World Pride. Redan igår såg vi hur bilar, flygplan, båtar och tåg fyllda med bögar och lebsiska från hela Italien började anlända till Rom.

Regnbågsflaggorna syns nu överallt i stan och World Pride-firare från främst Europa, men även från andra delar av världen har nu hittat hit.
Arrangörernas förhoppningar om flera hundra tusen deltagare ser ut att kunna bli verklighet.

I går kväll höll pastor Lars Gårdfeldt ännu en av sina mässor i anarkisternas lokal. Varje kväll under Wolrd Pride fram till ikväll har han hållt en nattvardsmässa, där han talar såväl om kyrkans brott mot homosexuella i historien som tackar alla homosexuella för att vi finns och skapar mångfald.

Det märks att italienarna omedelbart förstår Ohlsons bildspråk och besökarna är oerhört gripna av bilderna som dels hänger vackert i varsitt valv, och dels projiceras.

QX.se återkommer med rapporter från paraden under morgondagen.

Publicerad: 2000-07-07 13:00:00