Dans

”En kock med dansare, eventuellt Madonna, många artister med mera etcetera och Helen.”
Visst låter ovanstående programförklaring kryptisk – men detta är precis vad man blir serverad på Moderna dansteatern i början av december. Det är dansarna och koreograferna Ossi Niskala och Dorte Olesen som bjuder till fest, och titeln på detta allkonstverk är helt enkelt ”på min fest”.
I fonden står ett tio meter långt middagsbord med en uppdukad festmåltid. Medan måltiden pågår infinner sig bland annat en kvinnlig kock, dansare, dragshowartister, cirkusartister och musiker för att underhålla, eller kanske snarare delta i festen. Överraskningar utlovas, och publiken kommer garanterat inte att känna sig utanför. I föreställningen ingår dessutom videokonst av Helen Berg.
Tidningen QX träffade dem inför premiären och de berättar:
– Vi vill uppmana alla våra vänner att komma och gå på fest tillsammans med oss, även vänner vi ännu inte känner, säger Dorte Olesen.
Kollegan Ossi Niskala instämmer och utlovar en mycket underhållande föreställning.
– Det är modern dans i festförpackning. Även jag och Dorte är med på scen och festar, och vi har väldigt lite kläder på oss…
Föreställningen handlar mycket om deras egna liv. Tanken är att den ska kännas som att smygläsa ett homos dagbok.
– Det här är en väldigt självutlämnande föreställning som handlar om våra tankar, drömmar och fantasier, säger Ossi.
– Och om lust och njutning… Vi vill att publiken ska må bra efteråt, och få kick, tillägger Dorte.
Men Ossi är noga med att tillägga att ”på min festen” även kommer att innehålla inslag som manar till eftertanke.
– I vår värld tror vi ofta att vi är osårbara, men så är det ju inte. Gaysamhället har också sina baksidor, många lever väldigt destruktiva liv.
Ossi och Dorte hoppas förstås på att många i den stora ”homofamiljen”, som de kallar den, ska komma på föreställningen. Men självklart är även heteros välkomna.
Läs hela srtikeln i tidningen QX.

http://www.qx.se/info/qx.php

Publicerad: 2000-12-06 02:00:00